Вкусен пухкав домашен козунак

14/02/2016
Кака и Батко
отКака и БаткоНовак1135
"Днес ще ви изненадаме с този пухкав домашен козунак. В него няма Е-та, подсладители, консерванти и оцветители - истинска домашна вкусотия! Това е рецепта, която трябва да си пазите "
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции3 Х 700 г
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 090
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесването на тестото може да стане и на ръка, но аз предпочитам домашната пекарна. Всички продукти се поставят във ваничката, като се спазва правилото първо течните, после сухите. Естествено ако ползвате жива мая ще я разбиете предварително в част от затопленото мляко (не повече от 30 градуса).

Аз използвам програмата за тесто, която при мен е час и половина. В края на програмата може тестото да не е напълно втасало - изчакайте удвояването на обема му! Готовото тесто изсипете върху предварително намаслен плот. Разделете на три равни части. От всяка част направете три или четири пръчки с дебелината на кренвирш, дължината трябва да не е по-голяма от дължината на формичката ви.

Всяка пръчка пресуквате като фитил, ако ще слагате ядки, сега е моментът. От получените фитили (които са важни за получаването на прословутите конци) сплитате козунака с три или четири плитки. Не бързайте, има време за всичко. Полученият козунак поставяте във формата за печене, аз ползвам хартия за печене. Направете по същия начин и другите два козунака и оставете да втасат втори път на стайна температура (не във фурната). Идва тънкият момент с печенето.

Когато козунаците са почти удвоили обема си, когато тестото е меко, но не лепне, включете фурната на 50 градуса, намажете козунака с яйцето, разбито с 50 мл олио, поръсете със захар (първото количество захар попива в яйцето, но следващото остава кристално). Поставете готовите козунаци във фурната за 15-20 минути (фурната си е на 50 градуса), когато видимо набъбнат увеличете градусите на 180, печете така до получаването на златиста коричка и покрийте с алуминиево фолио.

След още 30-35 минути сте готови, фолиото предотвратява по-нататъчното запичане на повърхността, ако искате козунакът да е по-препечен махнете фолиото и печете до видът, който ви харесва. Леко недопеченият козунак е по-ароматен, по-препеченият е по-хрупкав и по-траен.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

marcheva14  Мария Симеоно
Кака и Батко, добавям се , като изписвам наименованията на видове козунак снимани и направени от мен. Когато ги изпишеш горе в търсене на рецепти те ще излязат и ще се ориентираш по името ми - Мари14. Това са моите рецепти .
1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка.
2. Моят козунак Руска плитка.
3. Козунак с Маскарпоне.
0
0
Кака и Батко
Кака и Батко
03.06.2016 06:42
Определящото за мен при избор на рецепта за козунак беше заглавието на оригиналната "Да си направим козунак никак не е трудно". Единствената промяна в оригинала е това, че замесих тестото в хлебопекарната и първото втасване беше там. Никога през живота си не съм месил тесто преди, а сега го правя ежедневно. Нека не бягам обаче от темата - най-важното за мен е да не потроша един цял ден в приготвянето на манджата, който обаче го влече и му се занимава има пълното право да опита и по-сложни неща.
Не на последно място ще уточня и нещо друго - тази година така се стекоха нещата, че козунаците се направиха 5 дена преди Велик Ден, последният се изяде почти 5 дена след Велик Ден - нямаше никаква промяна във вкуса, а всеки знае как изглежда на втория ден купешкия козунак.
Успех!
Щом обичаш да се занимаваш и щом правиш козунаци целогодишно опитай тази рецепта и тогава отново ела тук и я оплюй! Добави си прославутата щипка сол, ползвай мая на Йоткер и нищо друго не променяй - ще ахнеш. Козунакът без ядки бухва повече!
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Кака и Батко, чукни на името ми и ще ти се отвори страницата на която можеш да видиш моите снимки и рецепти, лесно е. Нямам против винаги да дам съвет, не мисли, че аз съм ги измислила тези рецепти, винаги копирам, следя, опитвам от някои по-добри от мен. Това , че имам претенции за направата на добър козунак си е вярно. Много пъти съм пробвала, учила съм се, питала съм и винаги съм подбирала най-добрите рецепти. Резултатите сами говорят. Коментарът ми трябва да те амбицира за да се опиташ отново да направиш този прекрасен сладкиш. Аз не правя само по Великден, просто решавам някой ден и ги започвам. Това е практиката, която ме е научила да стана добра в направата им. Докато не направих според мен най-доброто на което съм способна аз не се спрях. Такава съм си във всичко, амбицията винаги ми е била водеща и не съжалявам, че съм си такава. Вярвай ми, градивно е. Виждам, че има и много по-добри от мен и аз си ги следя, записвам, копирам и опитвам и най-вече, питам.
Сърдечен поздрав! Мари14
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Сега видях тази рецепта в най-снимани рецепти. Не ми харесва определено. На външен вид на нищо не прилича, недопечен е. Няма хрупкава коричка. В рецептата пише: " 2 пакетчета суха мая", което е невъзможно, то едното е 11 г и е за 1 кг брашно, не е уточнено добре. За поръсването пише" 1 яйце и 50 мл олио", това е невъзможно, има някаква грешка. Винаги се ползва 1 яйце и 1 с.л прясно мляко или 1 яйце и 2-3 капки олио. Какви ядки, орехи, бадеми, цели или натрошени или смлени, не е уточнено. Сол -тя липсва изобщо , а е толкова важна защото разграничава вкусово смесите. Плитка, ами тя изобщо липсва и според мен се е разляла защото количеството на маята е много. Мазнината -не ми харесва ,че е само с олио, а това означа , че ще има дъх на олио, по добре е 200 г масло и 50 мл олио за да има мекота козунака. Някои кулинари даже разделят мазнината между масло, олио и мас. По принцип никога не се работи само с една и съща мазнина.
Стафидите напоени в ром са задължителни за този вид сладкиш и всички други добавки са пожелание, като локум и др. Аромати, като ром, портокалова, лимонова кора няма никакви, освен ванилия и то на прах.
Печенето - на 180 градуса е много и при тези градуси би трябвало отгоре да се получи изгаряне , а от вътре да е суров.
Имам претенции за приготвяне на този вид сладкиш и го доказвам с публикуваните си рецепти и снимки.
Не бих приготвила тази рецепта.
4
0
Кака и Батко
Кака и Батко
02.06.2016 18:58
Прекрасен коментар, за което благодаря!
Ще се опитам да карам по ред на номерата - недопичането е въпрос на вкус, мисля, че достатъчно добре е обяснено какво да се направи ако някой предпочита по-препечено. Може би е моя грешка неуточняването на каква суха мая да се ползва - моята е на Д-р Йоткер, 7 гр. и на самото пакетче пише, че е за 500 гр. брашно и е еквивалент на 1/2 кубче "жива" мая. Поръсването с яйце и олио е направено както е по тази рецепта, която не съм измислил аз, но нямам нищо против да пробвам и по друг начин - навсякъде твърдя точно обратното, не спирайте да експериментирате т.е. не се отчайвайте от евентуален неуспех. За чдките май си е много добре уточнено, който каквото му харесва и във вид какъвто му допада - щерката например категорично заяви, че стафиди не иска. За солта и друг писа, а аз отговорих - не мога да твърдя неща, които не съм опитвал, но това не ми пречи да опитам - може би чак догодина. За мазнината също вече е коментирано, може би масло, но в никакъв случай свинска мас - нямам амерение да правя тутманик. Няма дъх на олио, освен ако не е ползвано най-долнопробното - надявам се, че никой не си прави козунак с нещо, което му е изпаднало от някъде. Ароматите са също пожелателни, но при наличието на ванилия всичко друго ми идва в повече, а и да не забравяме, че всичко са изкуственяци, които аз се старая да огранича от менюто си. С радост бих погледнал снимките на твоите козунаци, но дай линк, че не ги открих (което не е твой фал). В крайна сметка мотото е как всеки би могъл да се справи с това "страшно" предизвикателство направа на козунак - аз се обърквам от тази проста рецепта и не мога да си представя, че бих дръзнал да се занимавам с някакви сложнотии - форумът не е за майстори (поне според мен), форумът е за аджамии като мен, които не искат да ядат купешки боклуци и им е кеф да си направят нещо собственоръчно.
Батко съм.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв