Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки с кефир и мая

Питки с кефир и мая

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694261
Питки с кефир и мая
Снимка: Потребител#165452
1 / 2
16/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
160 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
190 мин.
Порции
6-8 бр.

Необходими Продукти

  • кефир - 250 мл
  • вода - 50 мл
  • яйца - 1 брой
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 550 - 600 г
  • захар - 1. 5 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 1.5 ч.л. суха
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • маково семе - за поръсване (или сусам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

550 г от брашното и сухата мая се смесват. Другите 50 се оставят за доизмесване, ако се наложи.

В отделна купа се разбива яйцето, добавят се кефирът, водата, олиото, солта и захарта.

Разбиват се добре, след това постепенно се добавя брашното с маята и се разбъркват с помощта на дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи меко, леко лепнещо тесто.

Тестото се покрива с мокра кърпа и се оставя на топло за около 2 часа, за да втаса.

Когато удвои обема си, без да се премесва много, от него се оформят 6-8 питки в зависимост от големината на парчетата тесто.

Оставят се за още 15-20 минути да втасат отново, намазват се с жълтък, разбит с олио и се поръсват с маково семе или сусам по желание.

Пекат се на 200 градуса за около 20-30 минути. Когато са готови, се напръскват с вода и се покриват с кърпа за петнадесетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: