Натурален сок без термична обработка и консерванти

16/02/2016
Кака и Баткоот Кака и БаткоНовак
"Най-добрият натурален сок - без консерванти, само натурален вкус "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 981
  • Преглеждания за месеца2292
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ягоди - 5 кг
  • захар - 5 кг
  • калиев сорбат - 10 г по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наближава сезонът на ягодовите плодове (ягоди, малини, къпини), естествено ще си отядем на пресни плодове, но ще помислим и за през зимата. От години не използвам термична обработка - от една страна, губят се витамините, от друга - вкусовите качества изчезват. В началото си "играех" да изцеждам плодовете през тензух, за да консервирам само сока им, но вече имам и по-мързелива рецепта.

Пасирам плодовете, добавям захар в съотношение 1 към 1 т.е. на един литър сок добавям 1 кг захар, бъркам до пълното разтваряне на захарта и разливам в компотени буркани. Не е нужно капачката да е херметически затворена, достатъчно е да не влизат прах и буболечки.

Няма заваряване, няма друг консервант освен захарта, макар че за сигурност е напълно безопасно да се добавят 10 г калиев сорбат на 5 литра от готовия сок.

След месец семките и месото са се отделили на повърхността, а от долу е останал бистър сок. Гъстото е идеален конфитюр, а сокът разреждате на вкус.

Остава да опитате, за да усетите истинския аромат на плодовете, но не се оплаквайте ако не ви стигне количеството!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар