Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сухи чушки и праз

Питка със сухи чушки и праз

EлзаEлза
Чирак
48357106292
Питка със сухи чушки и праз
Снимка: Eлза
1 / 4
19/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Няма да погледнете италианска фокача, щом веднъж сте опитали нашата Питка със сухи чушки и праз"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 300 - 400 мл топло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък (жълтъка го оставяме за намазване)
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - колкото поеме
  • За пълнежа
  • праз - 2 стръка
  • сухи чушки - 6 - 7 бр.
  • олио - 50 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл топло мляко, добавете захарта и 2-3 с.л. брашно и оставете да шупне.

Пресейте брашното, направете кладенче, сложете солта, олиото, излейте готовия квас и останалото мляко. Замесете меко, нелепнещо тесто. Оставете на топло да удвой обема си.

За плънката нарежете праза на дребно, чушките, изчистени от семето, изпечете на котлона или в сух тиган. Нарежете ги на дребно. Смесете и разбъркайте.

Загрейте хубаво олиото и излейте върху праза и чушките, трябва да цвърчи.

Втасалото тесто разделете на 4 топки. Разточете първата топка, разпределете 1/4 от плънката, върху нея слагаме втората разточена кора, плънка и третата кора и пак плънка. Навийте на руло и поставете в намаслена тава или сложете хартия за печене, като оставите място в средата за останалото тесто.

Четвъртата топка тесто разточете и разпределете остатъка от плънката, навийте на руло, после на охлюв и я сложете в средата на тавата. С нож направете разрези в тестото. Оставете да втаса и намажете с разбит жълтък.

По желание може да поръсите със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 мин. Опечената питка напръскайте с малко вода и я оставете да си обиколи нивата.

За тестото може да ползвате ваша любима рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Интересна комбинация не съм правила такава.
19.02.2016 14:44
1