Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Булама (бяло сладко)

Булама (бяло сладко)

Булама (бяло сладко)1 / 2
19/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
"С нотка носталгия по отминалите дни - представяме ви изпитана рецепта за Булама - бяло сладко"

Необходими Продукти

  • халва - 1.445 кг бяла (булама)
  • чувен - 150 г корени
  • вода - 2½ л
  • шира - 15 л гроздова
  • захар - 1½ кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се на ситно 150 г корени от чувен, заливат се с 2½ л вода и се варят, докато водата остане наполовина.

Пресичат се с бяла пръст или с дървена пепел 15 л гроздова шира. След като се утаи пръстта, ширата се изсипва в голяма тава. Прибавят се 1½ кг захар и половината отвара от чувена.

Сместа се вари на силен огън, докато остане наполовина. След това силата на огъня се намалява, а варенето на сместа продължава при непрекъснато бъркане с дървена лопатка (за да не изкипи сместа).

Щом врящата маса започне да се сгъстява, разбива се на пяна останалата половина от отварата на чувена и се прибавя чаша по чаша към халвата, като се бърка без прекъсване. Когато бъркането стане трудно, халвата е готова. Съдът се сваля от огъня, но бъркането продължава, докато халвата изстине напълно и добие хубав бял цвят.

Халвата се насипва в буркани, които се държат открити 1 нощ. На другия ден върху халвата се слага плътно пергаментова хартия, а бурканът се похлупва с капак или се завързва с двойна кърпа.

Ако халвата не е добре сварена, след 2-3 месеца се отделя част от петмеза. В такъв случай, за да се поправи, тя се преварява, като ѝ се прибавя малко отвара от чувен.

Булама (бяло сладко) е особено вкусна, когато е поднесена с опечени обелени фъстъци или с орехови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: