Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Обикновен козунак

Обикновен козунак

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Обикновен козунак
Снимка: Елица
1 / 8
20/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
2
"Може и да е обикновен козунакът, но е толкова вълшебно вкусен, че хич няма да му се размине"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч
  • мас - 1 ч.ч свинска
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - 1.2 кг
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • есенция - ром по желание
  • ванилия - 1 - 2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта разбивам много добре на пяна. Маята трябва да шупне в топло мляко с малко захар и брашно. Пресявам брашното и прибавям от млечната смес, после стопена мас, активираната мая и пак млечната смес и така ги редувам, като бъркам с лъжица, докато се сгъсти.

Започвам да меся със ръце, докато започне да се образуват мехурчета, това значи че е готово тестото. Не трябва да лепне по ръцете, затова се прибавя брашно, докато се получи гладко с мехурчета тесто.

Удрям го в плота 30-40 пъти и поставям в купа, покрито със домакинско фолио. Помещението, където ще втасва тестото, трябва да е към 25 градуса, за да втаса хубаво.

Когато е готово, го разделям на няколко топки в зависимост колко искаме да са големи козунаците. Всяка топка я правя на фитил и по три ги сплитам на плитка.

Всяка плитка я завивам като охлюв и слагам във намазнена дълбока тава. Покривам със фолио и пак оставям да втасват.

Когато удвоят обема си, ги мажа със разбит жълтък, мляко и олио. Обилно ги посипвам със кристална захар и слагам козунака да се пече на 160 градуса във загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#225302
Потребител#225302
Може ли вместо свинска мас да се използва краве масло?
19.03.2019 18:53
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Да така, могат най различни варианти да се сплетат.
11.05.2016 13:58
1
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз ги плета и обли също правя.
11.05.2016 13:54
1
1
Покажи всички подкоментари
К К
К К
Срхотно се е получил, също така правя, но г сплитам.
11.05.2016 13:52