Тайната на сочните пържоли на фурна

21/02/2016
Кака и Баткоот Кака и БаткоНовак
"А вие знаете ли коя е тя? Вижте рецептата, пригответе и после споделете с приятели "
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
37 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо246 275
  • Преглеждания за месеца6466
  • Преглеждания за седмицата2540
  • Коментирана13 пъти
  • Рейтинг4,7 от 5
  • Сготвена37

Необходими Съставки

  • свински пържоли - 4 - 6 бр. вратни според големината на тавичката
  • сол - няколко щипки
  • олио - за намазване на тавичката
  • домакинско фолио - за покриване на тавичката

Начин на приготвяне

От години се опитвам да запазя пържолите сочни, а в същото време да са добре изпечени. Пробвал съм какви ли не трикове - начукване, маринати, подправки, фолиа, гювечи и т.н., докато не попаднах на една статия, където простичко беше обяснен принципът на печенето (не варенето). Не съм много сигурен дали статията не беше някъде тук, ако отново попадна на нея, ще дам оценка 7 от 5 възможни на споделилия е.

Рецептата ми е и един вид компилация от прочетеното в статията и чутото от моя позната, при която май единствено съм ял такива пържоли, но това беше преди, сега сам си ги правя. Прекалих с приказките, но нямам какво толкова да кажа, оказа се, че най-простите неща са най-хубави.

Вземете пържолите - много важно е да не са мокри, аз дори не ги мия, но ако това се налага, подсушете много добре (това е голямата тайна), никакво начукване! Намаслете добре тавичката. Поставете пържолите и леко посолете всяка една, разтъркайте да се омаслят и обърнете, отново леко посолете.

Покрийте тавичката с домакинското фолио и я мятайте във фурната, но по възможност по средата на горния и долния реотан. Включете горе и долу на 250 градуса - естествено без вентилатор. Забравете за фурната за час и половина. След час и половина можете да надникнете какво се е случило под фолиото (внимание ще има пара) и ако искате по-препечено, върнете за още половин час, пак под фолиото.

Не въртя пържолите, а и ако си мислите, че ще стане с вилица, бъркате. След готовност извадете пържолите от фурната и ги оставете да поизстинат под фолиото. За сервирането си пригответе шпатула или подхванете пържолата отдолу, като внимавате да не се разпадне. В къщи можете да си икономисате ножовете, за пред гости ще ги извадите, ама никой няма да ги ползва.

За гарнитура погледнете рецептата ми Пясъчен остров или някоя от разядките - от личен опит знам, че с козунак не върви.

Добър апетит!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 11
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Добрин Андреев
Това не е никаква "тайна".Пълни глупости.Има процес наречен "зреене".Когато едно месо узрее си идва на място и не му трябват никакви тайни и разни глупости,за да се получи крайният резултат.А дали врат или котлет е въпрос на вкус.Няма месо,което не може да стане!!
9
7
Svetla Koutsili
Svetla Koutsili
14.10.2016 12:41
От доста години над 10 съм яла такива пържоли и наистина са чудесни,но аз я знам по друг начин рецептата...в/у ал.хартия се слага пържолата в/у пържолата се нарежда едро нарязан ч.лук на око чушка и резен домат като се подяравят със сол и ригам и се слага малко кубче масло/каквото разполагате в къщи/ ..увива се пържолата с фолиото и се нарежда в тавата така до колкото поеме тавата с пържоли...сипва се чаша вода в тавата и се слага на загрята фурна/250 С'/ за 15 минути и хоп готово...меки-вкусни и още нещо :)...за мезе са баш на място...
5
0
ИваИва
ИваИва
21.09.2016 09:01
Може би има значение и месото-домашното ще се пече по-вече
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв