Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена питка с грозд

Маслена питка с грозд

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Маслена питка с грозд
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
21/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло разтопено - 4 с.л.
  • брашно - 700 г
  • сирене краве - 200 г
  • масло за намазване на кората - 3 ч.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче в средата и добавете шупналата мая със захарта и млякото, добавете яйцата с останалото мляко, олио и оцет.

Замесете меко тесто, което оставете в дълбока купа, намазана със олио във топло помещение. Втасалото тесто разделете на две части, плюс малко отделно топче за декорация.

Едната част разточете на дебела кора, колкото размера на тавата, и намажете с масло, поръсете със натрошеното сирене.

От другата част разточете същата по големина кора и поставете върху нея.

От малкото топче тесто се правят топчета и фитилчета и се изобразяват грозд и слънце.

Оставя се да втаса около 40 минути, след което се маже със разбит жълтък, вода и олио.

Пече се на 170 градуса в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: