Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Суджук»Домашна луканка с телешко месо

Домашна луканка с телешко месо

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Домашна луканка с телешко месо
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
22/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
Порции
30 бр.
"Традицията повелява домашната луканка да се реже на тънки парчета и да се консумира с домашно вино"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 6 кг
  • телешко месо - 4 кг
  • сланина - 2 кг
  • черен пипер - 1 пакетче
  • червен пипер - 12 с.л.
  • чубрица - 12 с.л.
  • сол - 260 г
  • захар - 2 с.л.
  • кимион - 1/3 пакетче
  • индийско орехче - 1 бр. настъргано
  • карантия - свински черва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото и сланината се смилат на месомелачка на едра решетка. Разпределят се равномерно подправките върху каймата и хубаво се омесва.

Покрива се плътно и се оставя на прохладно место. В продължение на седем дни каймата се омесва, като на седмия ден е вече узряла и готова за пълнене.

След напълването на луканките се оставят за няколко дни на тъмно сухо и проветриво място да се сушат.

На третия или четвъртия ден се притискат с подходящи материали (дъски и тежест) за 24 часа.

След което отново се оставят на сухо и проветриво място. Процедурата се повтаря до придобиване на желаната дебелина и форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: