Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Плетеница

Пита Плетеница

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629945329603
Пита Плетеница
Снимка: NEVI
1 / 9
23/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10-14

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 42 г
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2+1бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете двата вида мляко и в 100 мл от прясното разтворете маята и захарта, и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.

В него сипете 2 от яйцата, олиото и шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте останалите топли млека. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.

Застелете тава с диаметър 36 см с хартия за печене и намажете с олио. Разделете тестото на три части-съответно на 600 г, 500 г и 400 г.

От първата част направете 6 топки по 100 г и разточете всяка една на тънка кора. Намажете с олио и навийте на руло, което нарежете под ъгъл на парчета.

Наредете парчетата до ръба на тавата като плитка. Втората част също разточете на тънка кора, която намажете с олио и навийте на руло.

Разрежете рулото по дължина на половина, а всяка половина-на две. Две по две усучете поличилите се ленти. Изрежете неравните краища и сложете в тавата до плитката.

От последната част разточете правоъгълна кора, на която подравнете краищата и нарежете на триъгълници, от които навийте кифлички. Тях подредете в тавата като венец.

От изрезките, които ви останаха, оформете центъра на питката(разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре). Оставете да втаса за около час на топло.

Намажете с третото яйце и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-10 минути, после намалете на 180 градуса и печете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ивелина
Ивелина
Много красиво се е получила!
25.02.2016 10:33
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Киселото мляко трябва да е на стайна температура а да се затопля не мисля че е много добре.
23.02.2016 11:47