Точена баница с тиква

23/02/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517955
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 105
  • Преглеждания за месеца62
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • вода - 300 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • За плънката
  • тиква - 500 г рендосана
  • захар - 170 г
  • галета - 50 г или грис
  • канела - 1 с.л.
  • стафиди - 100 г
  • орехи - смлени
  • За намазване
  • олио - 3 с.л.
  • пудра захар – по желание, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, олио и оцет. Започнете да размесвате, като добавяте от водата до получаване на гладко, еластично тесто.

Оставете покрито с домакинско фолио или кърпа да почине за 15 мин. Разделете тестото на 8 равни части и оформете топчета.

Всяко топче разточете на кръгла кора с диаметър на чиния, наредете ги върху чиста кърпа и ги покрийте отново с фолио, като ги оставите за още 15 мин. да почине тестото.

През това време накиснете стафидите в купичка с топла вода, за да поомекнат.

В друга купа смесете захарта, канелата и галета. Галетата се слага, за да поема от соковете на тиквата и да не става клисава баницата.

Вземете една от корите и върху покривката на масата започнете внимателно да я разтегляте с ръце, докато стане тънка и почти прозрачна, ако се накъса не се притеснявайте.

Поръсете с част от тиквата и върху нея поръсете от захарната смес и част от изцедените стафиди.

Загърнете кората на руло с помощта на покривката, усучете леко и наредете в намазана с олио тава-диаметър 30см във формата на охлюв.

Процедурата се повтаря и с останалите кори. Преценете си тиквата, захарната смес и стафидите да ви стигнат за осемте броя кори. Количествата са ориентировъчни, според предпочитанията увеличете или намалете захарта и тиквата.

Преди печене намажете баницата леко с олио и печете на 170 градуса около час до получаване на златист загар.

Бележка: Галетата може да замените с пшеничен грис, а вместо стафиди да сложите орехи.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ирина Андреева Jolie
Сия,една тава може ли да ми пратиш по Спиди,че много ми се дояде :) Страхотна е! :)
2
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.02.2016 16:04
С най-голямо удоволствие,миличка,следващия път когато направя :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв