Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Точена баница с тиква

Точена баница с тиква

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Точена баница с тиква
Снимка: Сия Рибагина
2 / 6
23/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • вода - 300 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • За плънката
  • тиква - 500 г рендосана
  • захар - 170 г
  • галета - 50 г или грис
  • канела - 1 с.л.
  • стафиди - 100 г
  • орехи - смлени
  • За намазване
  • олио - 3 с.л.
  • пудра захар - по желание, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, олио и оцет. Започнете да размесвате, като добавяте от водата до получаване на гладко, еластично тесто.

Оставете покрито с домакинско фолио или кърпа да почине за 15 мин. Разделете тестото на 8 равни части и оформете топчета.

Всяко топче разточете на кръгла кора с диаметър на чиния, наредете ги върху чиста кърпа и ги покрийте отново с фолио, като ги оставите за още 15 мин. да почине тестото.

През това време накиснете стафидите в купичка с топла вода, за да поомекнат.

В друга купа смесете захарта, канелата и галета. Галетата се слага, за да поема от соковете на тиквата и да не става клисава баницата.

Вземете една от корите и върху покривката на масата започнете внимателно да я разтегляте с ръце, докато стане тънка и почти прозрачна, ако се накъса не се притеснявайте.

Поръсете с част от тиквата и върху нея поръсете от захарната смес и част от изцедените стафиди.

Загърнете кората на руло с помощта на покривката, усучете леко и наредете в намазана с олио тава-диаметър 30см във формата на охлюв.

Процедурата се повтаря и с останалите кори. Преценете си тиквата, захарната смес и стафидите да ви стигнат за осемте броя кори. Количествата са ориентировъчни, според предпочитанията увеличете или намалете захарта и тиквата.

Преди печене намажете баницата леко с олио и печете на 170 градуса около час до получаване на златист загар.

Бележка: Галетата може да замените с пшеничен грис, а вместо стафиди да сложите орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Сия,една тава може ли да ми пратиш по Спиди,че много ми се дояде :) Страхотна е! :)
23.02.2016 12:03
2
1
Покажи всички подкоментари