Шоколадово-бадемова торта без брашно

24/02/2016
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо430
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - - 4 бр. L
  • бадеми - 100 г смлени
  • захар - 150 г кристална
  • черен шоколад - 170 г
  • масло - 170 г на кубчета
  • ванилия - екстракт
  • сол - 1 щипка
  • кремотартар - 1/4 ч.л. (винена киселина, може да се замени с малко бакпулвер и лим. киселина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се основно с миксер. В тортата няма брашно.

Тортена форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене.

На водна баня се разтопява шоколадът и маслото до хубав течен крем. Оставя се да се охлади на стайна температура. Изсипва се в суха купа.
Разделят се яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците с половината кристална захар се разбиват много добре до побеляване.

Към тях внимателно се прибавя темперираната шоколадовата смес, ванилията и на бавни обороти на миксера се смесва до хомогенност. С шпатула се прибавя и бадемовото брашно. Разбърква се добре.

Белтъците се разбиват с миксер в началото на бавна скорост, като на няколко пъти се прибавя и другата кристална захар, а после на висока степен се разбиват до сняг. Прибавя се и кремотартар.

Двете смеси внимателно с шпатула се съединяват до гладък крем. Изсипва се в тортената форма и се заглажда.

Пече се на 160 градуса за около 45-50 мин. В средата трябва да е мека, а отстрани трябва да има начупена коричка. В началото на изваждането тортата е подута, но след като изстине, тя ще спадне и кората ѝ ще бъде начупена. Така трябва да бъде.

Източник: joyofbaking, Stephanie Jaworski.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар