Голям селски козунак на конци

27/02/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1357137513844
"Купените козунаци радват с приятен вкус, но домашните са винаги по-хубави и полезни. Затова ви приготвихме този невероятен козунак на конци, чието приготвяне и много добре описано"
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо92 659
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта се разбиват много добре, към тях се прибавят лимоновата кора ванилията + маслото. В малко мляко се натрошава маята, добавят се 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашно и се чака да втаса.

В дълбока купа се пресява брашно и се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес, останалото мляко и шупналата мая. Замесва се тесто, което се меси много дълго време докато се образуват мехурчета.

Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва. Тестото се слага на топло, за да втаса. След което го делим на 2 топки.

От всяка се правят фитили които се плетат или завиват на охлюв и се поставят във намазани тави.

Готовите козунаци се слагат да втасат на топло и после ги мажем със разбит жълтък + малко вода и посипваме със захар. Печем ги във загрята фурна на 160 градуса.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Smarayda Ruseva
Smarayda Ruseva
17.04.2016 17:37
Искам да добавя една корекция към рецептата - маята да бъде кубче и половина, а мазнината - смес от олио, мас и масло (в никакъв случай да не е мандраджийско, защото то мирише на сирене). Когато имаме голямо количество мазнина и захар, както е в случая, необходимо е по-голямо количество мая, за да втасат добре козунаците и да се получи леко и пухкаво печиво. От посоченото количество продукти аз правя три козунака, поставям ги в продълговата кексова форма и ги пека едновременно, защото в противен случай останалият за по-късно печене козунак ще превтаса и няма да е хубав. Рецептата е много хубава, правя козунаци от години точно по нея! Препоръчвам я на всички, дори на новобранци в месенето.
10
1
Люси
Люси
28.02.2016 19:07
Това е рецептата, която използвам, но защо не мога да го направя на конци?
9
0
Smarayda Ruseva
Smarayda Ruseva
17.04.2016 17:30
На конци става тогава, когато се измесва само в една посока и мазнината се добавя постепенно, като при замесването на тестото при козунаците не се добавя цялото посочено количество мазнина, а 2/3 от нея. С останалата 1/3 част мазнина се меси вече веднъж втасалото тесто, освен това с мазнина се източват фитилите и се плетат, като допълнително се усукват - това също помага да се образуват конци след изпичане на козунака.
9
0
Ваня Георгиева
маята е 42 гр.
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!