Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Маймунски козунак със сладко от ягоди

Маймунски козунак със сладко от ягоди

Маймунски козунак със сладко от ягоди
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 25 г
  • есенция - 1 бр. ромова
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 700 г
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 60 мл или разтопена мас
  • конфитюр - 1 ч.ч. от ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в половината прясно мляко с част от захарта , разбърква се и оставяме да шупне. Яйцата, без един жълтък, се разбъркват със захарта и сипваме в средата на брашното.

Добавя се половината от мазнината, останалото прясно мляко и се ароматизира. Замесва се меко нелепнещо тесто. Когото се меси, се добавя от останалата мазнината и месим, докато се поеме от тестото.

Оставя се да втаса за час на топло. От готовото тесто се късат парчета, сплескват се с ръце, като питка в средата се поставя малко сладко и оформяме на топчета.

Правят се топчета по този начин, докато свърши тестото. Топките се разпределят във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с брашно.

Оставя се 20 минути да почине. Намазва се с оставения разбит жълтък, отгоре се поръсва със захар кристал. Печем в загрята фурна 170 градуса за 55 минути.

По време на печенето се покрива с фолио, ако е нужно, за да не прегори! Вкусно и ефектно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря момичета ,радвам се че ви хареса тази рецепта ,може да добавяте каквато плънка искате.
16.04.2017 20:07
1
Anna Stanulova
Anna Stanulova
Много вкусен козунак.И на мен не ми се наложи да прибавям нищо!Аз го приготвих с локум с ягодов вкус!Ммммммм много добре се получи.
16.04.2017 17:24
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Най -точната рецепта за козунак, която съм виждала и правила. Не ми се наложи да добавя и грам допълнително брашно, а тестото стана толкова приятно и перфектно, че с удоволствие да го месиш!! Благодаря!
28.02.2017 11:40
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Хех маймунски- привлече ми погледа с името и не съжалявам, щом потвърдено е вкусен ще направя.
07.05.2016 07:25
1
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Да Ваня може и с друго сладко ,колкото е по гъсто по добре ,но обичам повече с ягоди по ароматно и вкусно !
27.02.2016 17:39
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много вкусна рецепта. Аз добавям сладко от сини сливи по гъст е и не се разлива.
27.02.2016 14:29
1