Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с круши и орехи

Баклава с круши и орехи

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Баклава с круши и орехи
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Интересен и много вкусен прочит на любимата ни баклава - този път с круши и орехи"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 200 мл
  • масло - 125 г краве
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 250 мл краве
  • нишесте - 200 г царевично
  • брашно - 1 кг тип 500
  • За плънката
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • круши - 4 бр.
  • пудра захар - 2 с.л. кафява
  • За сиропа
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • коняк - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто, като пресеете брашното, направете кладенче и в него сложете сол, бакпулвер, яйцата, оцет и олиото.

Добавяйте от прясното мляко и месете до получаване на гладка и мека тестена топка. Оформете на дълго руло и разделете на 21 равни части.

Всяка част разточете на кръгла кора с диаметър една педя. Разделете ги на три групи по седем броя кори. Вземете всяка кора от първата група я поръсете с нишете, сложете ги една върху друга и така направете с останалите две групи.

Разточете тестена кора, като за целта вземете първата група поръсени с нишесте кори.

Така, както са една върху друга, ги разточете с точилка на голяма кръгла кора с диаметъра на тавата в която ще печете.

Нарежете крушите на малки парченца и ги поръсете с кафявата захар.

Намажете тавата с малко масло или олио, сложете тази кора на дъното, поръсете с орехи и половината от крушите.

По същия начин разточете и другите две групи с кори и наредете в тавата, като между тях сложите орехите и останалите круши.

Завършете накрая само с кора.

Нарежете баклавата с остър нож в желана форма и я залейте с горещо разтопено масло.

Поръсете отгоре по желание със сурови орехови ядки или филирани бадеми и сложете в загрята фурна на 170 градуса за около час до златист цвят.

След изпичане оставете да се охлади. Направете сиропа, като в касерола сложите водата и захарта. Сложете я на котлона и оставете да кипне, сложете лъжичка коняк и варете до получаване на златист захарен сироп.

С горещия сироп залейте студената баклава. Охладете и приберете в хладилник за едно денонощие да се сиропира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: