Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Старозагорска месеница

Старозагорска месеница

АнонименАнонимен
Новак
218293282
Старозагорска месеница
Снимка: Анонимен
1 / 8
28/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
"Предлагаме ви една страхотна идея за закуска - Старозагорска месеница"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • яйца - 3 бр.(1 жълтък за намазване)
  • вода - 1 коф. от кисело мляко, топла (или прясно мляко)
  • сол - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакетче суха или 1/2 прясна мая
  • брашно - около 600 грама, за меко тесто /зависи от вида на брашното/
  • олио - 1 с.л.
  • масло - за мазане
  • сирене - около 300 - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Содата се разтваря в киселото мляко да шупне. Добавят се яйцата без 1 жълтък, солта, хладката вода и маята (ако е прясна, се разтваря във водата предварително).

Слагате и олиото. Постепенно започвате да добавяте пресятото брашно и така до получаване на много меко тесто. Разделяте го на 7-8 топчета.

Разтопявате маслото и с обилно намазнени ръце разтягате до дебелина около 1 см. Намазвате с масло и поръсвате с натрошено сирене.

Завивате на руло, усуквате и поставяте в намазана с масло тава. Така се процедира с всяко топче тесто. После се оставя да втаса за около 30-40 минути.

Маже се с разбития жълтък. Пече се на 200 градуса и на вентилатор, но не е задължително да го има. Времето за печене е около 35-40 минути.

Друг вариант за оформяне е всяка топка да се разточи на кора около 1 см, да се намаже с масло и поръси с натрошено сирене и да се наредят на пластове корите една върху друга.

Навиват се на руло, което се нарязва на парчета с дебелина около 8-10 см и се редят в тавата едно до друго. Останалото е същото по отношение на втасване и печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: