Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Картофено-тестени саралии

Картофено-тестени саралии

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Картофено-тестени саралии
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
29/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • картофи - 150 г
  • прясно мляко - 160 мл
  • жълтъци - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 20 г жива
  • брашно - 700 г тип 500
  • орехи - 200 г смлени
  • за сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • лимони - сок и кора от 1 бр.
  • ванилова захар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете сиропа, като за целта смесите захарта, водата, ваниловата захар и сока с настърганата кора на един лимон.

Варете до получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Обелете и сварете картофите, рендосайте ги и оставете да се охладят.

Размийте маята в прясното мляко и оставете да шупне. Брашното пресейте и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, захар, олио и маята. Добавете и настърганите картофи и замесете меко и гладко тесто.

Оставете да втаса, след което разделете на 8 части. Всяка част се разточва на тънка голяма кръгла кора, намажете я с масло и поръсете с орехите.

Навийте на руло, като започвате от дългата част и я разрежете на части дълги около педя, завийте всяка част като охлюв. Така направете с всичките 8 части тесто.

Наредете ги в намазана с мазнина тава с разстояние едно от друго и оставете да починат още 30 мин. След като втасат готовите тестени охлювчета ще заемат празното място между тях, тогава ги намажете с разбит жълтък и печете на 170градуса за 40-50 мин.

Извадете ги от фурната и топли ги залейте със студения сироп. Оставете на хладно за едно денонощие да се сиропират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: