Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Банани с карамел и сусам

Банани с карамел и сусам

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Банани с карамел и сусам1 / 2
03/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • банани - 4
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • захар - 125 г ситна
  • вода - 4 с.л. студена
  • сусам - 2 с.л.
  • кисело мляко - 150г гъсто или заквасена сметана
  • пудра захар - 1 с.л.
  • ванилия - есенция няколко капки
  • лимонова кора - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бананите се нарязват на парчета с дължина 5 см. и се заливат с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Захарта и водата се смесват в малка тенджерка и се загряват, докато захарта се разтопи. След това сиропът с оставя да заври и се загрява 5-6 минути, докато се карамелизира до златисто.

Бананите се отцеждат, подсушават се и се нареждат върху лист пекарска хартия. Напръскват се бързо с карамела, поръсват се със сусама и се оставят да престоят 10 минути.

Киселото мляко (сметаната) се разбива леко с пудрата захар и ванилията.

Бананите се разпределят в чинийки, гарнират се с млечната смес и се украсяват с ивички лимонова кора. Десертът се поднася веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: