Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Оригинален морковен сладкиш с ягоди

Оригинален морковен сладкиш с ягоди

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Оригинален морковен сладкиш с ягоди1 / 2
03/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • моркови - 300 г
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 200 г
  • лимони - сок и кора на 1 лимон
  • бадеми - 200 г филирани
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • ягоди - 500 г пресни
  • желе - за глазиране 1 пакетче
  • гроздов сок - 200 мл
  • ликьор - 50 мл портокалов
  • кайсиев мармалад - 3 с.л.
  • бадеми - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се почистват, настъргват се на ситно ренде и се изстискват от излишния сок.

Петте жълтъка се разбиват 3 минути със захарта, лимоновия сок и настърганата кора, след което се добавят морковите и бадемите.

Постепенно се прибавя брашното, пресято с бакпулвера. Накрая внимателно се добавят белтъците, разбити отделно на гъст сняг.

Добре разбърканото тесто се прехвърля в тортена форма (с диаметър 26 см), застлана с пекарска хартия, и се пече 35-40 минути в предварително загрята фурна при 180°С. Оставя се да изстине и се изважда от формата.

Ягодите се измиват, почистват се от дръжките, подсушават се, нарязват се на половинки и се нареждат върху изстиналия блат.

Желето за глазиране се разтваря в гроздовия сок според инструкциите на опаковката, смесва се с портокаловия ликьор и се нанася върху ягодите.

Отстрани сладкишът се намазва със затопления мармалад и се посипва с нарязаните бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: