Турско реване

27/06/2011
jesse
отjesseНовак3
"Решихме да споделим с вас този сладкиш. Вече няколко пъти го приготвяме и е любим сладкиш! Наистина си заслужава да се опита"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо92 454
  • Преглеждания за месеца556
  • Преглеждания за седмицата86
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 140 гр.
  • грис - 140 гр. едър грис
  • кокосови стърготини - 50 гр.
  • брашно - 70 гр.
  • ванилия
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците с една трета от захарта.

Жълтъците разбиваме с другата. Към тях добавяме сухите продукти. След това, с помощта на мариза (силиконова шпатула) прибавяме внимателно и на части разбитите белтъци така, че да не излезе въздуха от тях.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Готово е тогава, когато при бучване с клечка за зъби тя остане суха.

Сиропираме студено с равни части вода и захар. Сервираме с бита сметана.подобни рецепти тук

5 14
4 6
3 8
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Красимира Митева
Благодарности на Мария Петрова!Получи се .....и вече го няма!
1
1
Мария Петрова
Мария Петрова
16.10.2013 09:54
РЕВАНЕ / превод на оригинална турска рецепта/
Съставки:
• За кекса:
• 3 яйца
• ½ чаена чаша захар
• 1 ч. чаша кисело мляко
• 1 ч.чаша олио
• 3 суп.лъжици брашно
• 1 ч.чаша грис
• 1 ванилия
• ½ лъжичка сода бикарбонат
• ½ пакетче бакпулвер
• 1 лъжичка настъргана кора от лимон
• За сиропа:
• 3 ч.чаши захар /аз сложих 2 чаши захар/
• 3 ч.чаши вода /аз сложих 2 чаши вода/
• ½ лимон
Приготовление
1. Започнете с приготвянето на сиропа- сложете водата и захарта да заврат.
2. Оставете да ври 5 минути и тогава сложете половин лимон, не го изцеждайте, оставете го цял или нарязан, за пусне аромата си и да сгъсти сиропа. Варете още 3 минути и изнесете съда да се охлажда.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса С.
4. Разбийте добре яйцата със захарта.
5. Прибавете киселото мляко със содата, след това олиото.
6. Прибавете гриста, брашното с бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте до гладка смес.
7. Намажете неголяма тавичка с масло и излейте сместа.
8. Сложете да се пече на 200 градуса С до златисто.
9. Извадете печивото от фурната и веднага залейте със студения захарен сироп. Сиропът задължително трябва да е студен, а блатът горещ, в противен случай десертът ще се втести.
10. Количеството е за 8 порции.
11. Може да гарнирате с бита сметана и счукан шам-фастък.
19
4
мими
мими
20.09.2013 07:57
на пандишпаново тесто мазнина не се слага
0
6

Виж всички коментари или напиши такъв