Постни сарми с кисело зеле

21/06/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Някои готвят постни сарми само за Бъдни вечер, но истинските ценители ги приготвят и хапват целогодишно "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо41 386
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми. Загрейте почти цялото олио и запържете накълцания праз. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте малко гореща водичка и разбъркайте, докато леко набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.

Разпределете плънката върху зелевите листа и оформете средни по размер сарми. Подреждайте ги в тенджера и накрая ги залейте с останалата мазнина. Притиснете най-отгоре с чиния и ги залейте със зелев сос, докато ги покрие. Сложете постните сарми да се варят под капак до увиране на ориза и до изпарение на водата.

подобни рецепти тук

5 12
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

marcheva14  Мария Симеоно
Роси, чудесна рецепта, точно с праз-лук се правят тези сарми от кисело зеле, а ако им хвърлиш и една - две шепи стафиди.... още по-хубави и вкусни стават. Поне аз така ги приготвям, но не само за Коледа , а и през другото време.
Мария Детева, на кисело зеле не бих слагала дома за вкус. Не е необходимо , двете неща се "бият" помежду си.
0
0
Мария Детева
Мария Детева
24.12.2015 16:28
Сърмите стават по-вкусни без праз, с нарязани на ситно пресни гъби печурки и един ситно нарязан домат за вкус. Киселото зеле трябва предварително да преседи поне 2 часа във вода.
1
0
Дидка
Дидка
16.01.2015 21:22
Малко преди да се свали от котлона разбийте 3-4 яйца с щипка копър и изсипете при сърмите на тънка струйка.Леко разклатете съда с сърните за да иде сместа навсякъде. Така е по вкусно!
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв