Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Вълшебна торта за мама

Вълшебна торта за мама

Вълшебна торта за мама
Снимка: Радомира Михайлова
2 / 3
09/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Днес сме ви приготвили една невероятна, сочна и много пухкава домашна торта от нашата потребителка Радомира Михайлова"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - около 1. 5 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • лимонова кора - 1 щипка
  • за крема
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 500 мл.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • ванилена захар - 1 щипка
  • белтъчен крем
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 12 с.л.
  • за сиропа
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ром - есенция - 1 бр.
  • за украсата
  • захарни фигурки - 1 пак. по избор
  • бишкоти - 1/2 пакет от широките или други по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разделяте жълтъците от белтъците и оставяте на стайна температура покрити с фолио да не съхнат. Белтъците първо биете на пяна след това добавяте захарта лъжица по лъжица докато биете с миксера до достигане на белтъчен сняг. (бийте в сух метален съд и слагайте захарта винаги покрай стените на съда).

Когато сте готови биете жълтъците с останалата захар, ванилената захар и брашното. След това смесвате с белтъците като плавно бъркате до хомогенизиране за да остане сместа бухнала.

Печете в тавичка с падащо дъно застлана с хартия. Стените си намажете с малко мазнина. Фурната ви трябва да е загрята предварително на около 180 градуса. Когато блата стане леко златист проверете с клечка и ако е готов го извадете и оставете да се охлади.

За крема си разбийте жълтъците заедно със захарта, прибавете брашното, част от млякото и какаото. Смесете добре. Останалото мляко сложете на котлона да кипне след което прибавете яйчната смес с постоянно бъркане до сгъстяване. Когато е готово оттеглете от котлона и оставете леко да изстине.

Разбийте си белтъчния крем през това време. Когато се поохлади какаовия крем прибавете към него белтъчния и внимателно разбъркайте до хомогезиране. Получава се нещо като мус крем. Кипнете си сиропа на котлона.

Разделете блата с нож или конещ или нещо друго подходящо на две. Сложете долната част на стойката за торта и полейте равномерно с част от сиропа. Покрийте с част от мус крема. Сложете другия блат. Отново го сиропирайте внимателно. Отново сложете малко мус крем. Обрамчете тортата с половинки бишкоти, които вържете с панделка. Изсипете сега останалото количество мус крем. Поръсете тортата с захарни фигурки и приберете в хладилник да стегне за една вечер.

Допълнителни идеи:

В мус крема може да си начупите парченца шоколад или да си накълцате малко банани. За декорация може да си направите още белтъчен крем и да го шприцовате на малки розички отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: