Накъдрени баклавички

11/03/2016
Приготвяне90 мин.
Готвене50 мин.
Общо140 мин.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо560
  • Преглеждания за месеца114
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За тестото
  • яйца – 2 бр.
  • кисело мляко – 100 г
  • прясно мляко – 100 мл
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.
  • олио – 5 с.л.
  • брашно – 5 в.ч.
  • масло – 250 г
  • сол – 1 щ.
  • нишесте – 1 в.ч.
  • За пълнежа
  • орехи – 2 в.ч., ситно смлени
  • захар – 4 с.л.
  • За сиропа
  • захар – 4 в.ч.
  • вода – 5 в.ч.
  • лимонов сок – 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме водата със захарта и оставяме 10 минути на среден огън да се сгъсти, прибавяме лимоновия сок и изстудяваме сиропа.

Разбиваме яйцата, прибавяме киселото мляко със содата, прясното мляко, олиото и солта и разбъркваме.

Внимателно започваме да прибавяме брашното, като бъркаме старателно, за да не се получат гранули. Омесваме гладко, средно меко тесто, което делим на 10 равни части, които оставяме да починат за 10 минути.

Започваме да разточваме топките тесто на много тънка кора, като върху всяка слагаме 1-2 с.л. нишесте и точим.

Върху всяка разточена кора разпределяме от предварително разбърканите орехи и захар.

Режем кората на две и поставяме точилката върху кората от страна на разреза. Завиваме половинката разрязана кора около точилката на стегнато руло.

От двете страни на рулото хващаме точилката и започваме да събираме и надипляме кората към средата на точилката. Внимателно вадим точилката и получаваме накъдрено руло.

Редим рулата в предварително намаслена тава, като започваме от центъра, повтаряме и с другите кори.

Разтопяваме кравето масло и го разпределяме върху корите.

Печем баклавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути, докато се зачерви долната им част.

Вадим горещата баклавата от фурната и я заливаме с охладения сироп, оставяме покрита да попие за няколко часа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Гергана  Георгиева
Много ми харесва тази баклава, но точенето на корите си е много трудоемка работа. Дали ще стане с готови кори така да се надиплят?
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв