Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плетеници с пилешко месо

Плетеници с пилешко месо

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9586k
Плетеници с пилешко месо
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
11/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Тези солени усуканици с богата плънка очароват както с вкус, така и с визия"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • За пълнежа
  • пилешки гърди - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • олио - 3 с.л. + 1 с.л.
  • масло - 70 г
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме пилешките гърди в подсолена вода и ги нарязваме на дребни парчета.

Запържваме ситно нарязания лук в олиото и маслото, докато се зачерви, прибавяме месото, черния пипер, разбъркваме и готвим за кратко, за да се овкуси.

Разтваряме маята в хладката вода и затопленото мляко, прибавяме захарта и 2 с.л. брашно, изчакваме да шупне за 20 минути.

Пресяваме брашното със солта и в средата му правим кладенче, в което изсипваме маята и яйцата. Замесваме средно меко тесто, което разделяме на 10 топки и ги поставяме в намаслена тава да втасат.

Разточваме топките на правоъгълник с дължина 25-30 см и ширина 15 см. Откъм дългите страни на кората правим разрези на разстояние 3-4 см, като запазваме центъра ненарязан около 8 см.

Разпределяме пълнежа върху корите и започваме да прехлупваме разрязаните части на тестото една по една, като ги редуваме върху пълнежа, оформяме като плитка. Мажем плитките със смес от разбитото яйце, 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.

Печем плитките в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна за 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: