Панагюрски тутманик

11/03/2016
Краси
отКрасиНовак2312
"Днес ще ви зарадваме с един невероятен панагюрски тутманик с хрупкава коричка и много сирене"
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо78 417
  • Преглеждания за месеца1228
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 500 - 600 г
  • вода - 250 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 20 мл в тестото
  • свинска мас - 80 мл, разтопена, за мазане на корите
  • масло - 20 г за мазане на корите
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • сирене - 200 г
  • мая - 7 г жива или /100 мл жива закваска/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, водата, маята, солта, захарта, яйцето и олиото се омесва средно меко тесто.

След втасване се разделя на 10 различни по големина топки. Всяка топка се разточва на малка кора, маже се с мазнина, ръси се със сирене и краищата се сгъват навътре.

Взема се втора топче, разточва се, маже се с мазнина, ръси се със сирене и в средата му се поставя първото топче с краищата на долу, сгъва се и така се процедира с всички топчета.

За целта топчетата трябва да са едно спрямо друго по-големи. Така готовият тутманик се поставя в тавичка, застлана с хартия за печене, отгоре се маже с мазнина.

През това време фурната е загрята на 220 грaдуса и се пече до готовност. Изкарва се, поръсва се с водичка и се покрива с памучна кърпа. И резултатът е тутманик с вкусна хрупкава коричка.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Galia Gerginekova
Galia Gerginekova
29.04.2017 01:03
Десетки пъти съм помагала на баба ми от Панагюрище да го прави този тутманик и за едно нещо съм абсолютно сигурна - прави се от невтасало тесто, т.е. няма мая, нито яйца, мас или захар.. Тестото се прави както Maria Mimi е обяснила и се слага само сирене и мазнина за плънка. Никакви хартии за печене. Труден е и Maria Mimi е права - не е за всеки, още по-малко пък начинаещ.

Аз като начинаещ бих се пробвала с описаната от Краси рецепта за тутманик (не Панагюрски очевидно) защото дори и нещо да се обърка поне ще е мекичък и ще има вкус на баница със сирене :-) Докато оригиналният Панагюрски да го докараш мек без мая си е направо изкуство ;-)
1
0
Maria Mimi
Maria Mimi
17.12.2016 17:28
Тестото за панагюрския тутманик е 1 кг брашно, 500 мл хладка вода и 1 ч.л. сол - няма други съставки. Останалото се прави така, както е описано в рецептата. Важното е топчетата да са не по-малко от 15 - 16 и да се сложи много мазнина. Пече се в намазнена тава, хартия за печене не се слага. Първоначално се слага в студена фурна, пече се на 200 градуса не по-малко от час.
Характерното на панагюрския тутманик е, че в тестото не се слага мая, а става пухкав и мек. Препоръчвам обаче на начинаещи да не опитват, има тънкости, които са важни и ако не се спазят, нищо няма да се получи
4
0
diona
diona
22.10.2016 21:32
Благодаря за рецептата. С малко продукти, а стана много сполучлив. Свърши за нула време :)
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв