Грис - халва

13/03/2016
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 204
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • грис - 250 г
  • захар - 350 г
  • захар - 5 с.л.
  • вода - 625 мл
  • масло - 125 г
  • ванилия - 2 бр.
  • течен шоколад - 100 г за украса
  • орехи - 50 г смлени, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата, захарта и ванилията разбърквам до получаването на студен, захарен сироп.

Слагам тиган с незалепващо покритие на котлона, добавям маслото. Като се разтопи, добавям гриса и бъркам, докато добие цвят на светъл пясък.

Добавям 5 с.л. захар, и разбърквам постоянно, докато се получи светъл карамел. Наливам захарния сироп и бъркам, докато се свари грисът.

Горещата грис-халва изсипвам в съд, предварително намокрен със студена вода. Леко заглаждам и охлаждам.

След като изстине напълно, разрязвам на парчета и украсявам по желание със смлени орехи и течен шоколад.

Може и без орехи, въпрос на вкус.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Веселина Константинова
Аз също я приготвям във фурна.
1
0
Мария
Мария
13.03.2016 16:08
И в къщи се приготвя често с тази разлика,че аз го приготвям във фурната.
1
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
13.03.2016 16:20
Интересно, не съм попадала на подобна рецепта!
0
0
Илияна Димова
Много е хубава идеята да се приготви във фурна ! Благодаря !
0
0
Илияна Димова
Много вкусен десерт !
1
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
13.03.2016 13:29
Благодаря! Наистина много, любим е у дома, често го правя!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв