Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пресен лук с ориз и заливка

Пресен лук с ориз и заливка

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Пресен лук с ориз и заливка1 / 2
13/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3-4

Необходими Продукти

  • зелен лук - 5 връзки
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • масло - 30 - 40 г краве
  • кашкавал - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • магданоз - няколко стръка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме, измиваме лука и нарязваме. Слагаме да се задушава в олиото и малко вода до полуомекване.

Добавяме ориза и задушаваме още 5 минути. Наливаме вода (2 и 1/2 чаени чаши) и варим до омекване на ориза. Ястието изсипваме в тавичка, намазана с масло.

Поръсваме с настърган кашкавал. В масло запържваме до златисто брашното, разреждаме с част от прясното мляко, за да се получи сос. Заливаме ориза с половината от соса и запичаме във фурна.

Към останалата час от соса се прибавят яйцата, разбити с останалото мляко, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Тази заливка изсипваме върху ястието и запичаме до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: