Еленски бут соте

14/03/2016
Севда Андрееваот Севда АндрееваМастър Шеф / Автор
"Приготвянето на месо от дивеч изисква търпение и майсторство, както се вижда от рецептата на Севда. Да целунем ръка на сръчните майстори, които ще приготвят този изключително ароматен Еленски бут соте и да се надяваме, че ще ни поканят и нас!"
Приготвяне45 мин.
Готвене90 мин.
Общо135 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 466
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • еленски бут – 1 кг
  • чесън – 2 - 3 скилидки
  • лимони – 1 бр. кората
  • мащерка - 1 с.л.
  • зехтин – 5 с.л.
  • доматено пюре – 1 с.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • червено вино – 1 ч.ч.
  • дафинов лист – 1 бр.
  • розмарин – 1 ч.л.
  • За марината
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • босилек - 2 стръка
  • розмарин - 5 връхчета
  • мащерка - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • коняк - 3 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мариноване:
Нарязваме лука и чесъна на едро и прибавяме останалите подправки за маринатата, слагаме ги на котлона да кипнат и охлаждаме. Заливаме месото и го държим в покрит съд за 24 часа в хладилник.

Нарязваме отцеденото и добре почистеното от ципите месо на ивици и го запържваме в зехтина заедно със солта и черния пипер.

Към него добавяме обелените и начукани скилидки чесън и доматено пюре. Запържваме за още 1 минута и прибавяме виното, розмарина и мащерката. Накрая прибавяме настърганата кора от лимон.

Покриваме съда с капак и оставяме месото за се задушава на тих огън за около 1 час.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
01.08.2016 09:56
Сия, както винаги, си права. Рецептата е от истински еленски бут. Но словосъчетанието еленски бут ме подтикна да се похваля с участието си в "Минута е много".
Скромността красеше човека през соца, а сега никак не е излишно човек да си направи реклама.
0
0
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
31.07.2016 19:12
Когато бях на "Минута е много" бях единствената в залата, която отговори за еленския бут - че е свински бут, приготвян по специална рецепта в гр. Елена.
0
0
Pressy
Pressy
24.03.2016 18:06
На мен ми харесват манджичките !Все пак още сме зима (по температури) .Нещо топло и вкусно винаги е добре дошло. Благодаря за интересната рецепта !
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв