Еленски бут соте

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9586k
14/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.
Порции
5
"Приготвянето на месо от дивеч изисква търпение и майсторство, както се вижда от рецептата на Севда. Да целунем ръка на сръчните майстори, които ще приготвят този изключително ароматен Еленски бут соте и да се надяваме, че ще ни поканят и нас!"

Необходими Продукти

  • еленски бут - 1 кг
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лимони - 1 бр. кората
  • мащерка - 1 с.л.
  • зехтин - 5 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • За марината
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • босилек - 2 стръка
  • розмарин - 5 връхчета
  • мащерка - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • коняк - 3 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мариноване:

Нарязваме лука и чесъна на едро и прибавяме останалите подправки за маринатата, слагаме ги на котлона да кипнат и охлаждаме. Заливаме месото и го държим в покрит съд за 24 часа в хладилник.

Нарязваме отцеденото и добре почистеното от ципите месо на ивици и го запържваме в зехтина заедно със солта и черния пипер.

Към него добавяме обелените и начукани скилидки чесън и доматено пюре. Запържваме за още 1 минута и прибавяме виното, розмарина и мащерката. Накрая прибавяме настърганата кора от лимон.

Покриваме съда с капак и оставяме месото за се задушава на тих огън за около 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Сия, както винаги, си права. Рецептата е от истински еленски бут. Но словосъчетанието еленски бут ме подтикна да се похваля с участието си в "Минута е много".
Скромността красеше човека през соца, а сега никак не е излишно човек да си направи реклама.
01.08.2016 09:56
1
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Когато бях на "Минута е много" бях единствената в залата, която отговори за еленския бут - че е свински бут, приготвян по специална рецепта в гр. Елена.
31.07.2016 19:12
Pressy
Pressy
На мен ми харесват манджичките !Все пак още сме зима (по температури) .Нещо топло и вкусно винаги е добре дошло. Благодаря за интересната рецепта !
24.03.2016 18:06
Биляна Владова
Биляна Владова
не виждам защо трябва да се разваля еленският бут като се прави на някакви манджи. той си е хубав съх за мезе или наи много на скара леко запечен.
14.03.2016 16:51
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотна рецепта,имам еленско месо,но е консервирано в буркани,дали ще стане да ползвам от него?
14.03.2016 14:46
1
1
Покажи всички подкоментари