Руска домашна торта Медовик

15/03/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф64992216155
"Торта Медовик е прочутата у нас френска селска торта. Всъщност тази торта е популярна руска домашна торта, с полски произход, която съществува с разнообразие от различни рецепти, ето една от тях"
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 469
  • Преглеждания за месеца260
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа. В друга купа разбийте яйцата със захарта, добавете млякото, разтопеното масло, меда и содата. Разбъркайте всичко и прехвърлете в тенджерка и сложете на котлона.

Загрейте сместа до разтопяване на захарта и придобиване на златист цвят. Махнете от котлона и добавете наведнъж всичкото брашно, разбъркайте с дървена лъжица до пълното му поемане и получаване на лепкаво тесто.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и омесете внимателно, като образувате тестена топка. Разделете тестото на 6 равни парчета. Оформете всяко парче на топка. Покрийте ги с кухненски кърпи, за да ги предпазите от изсъхване. Загрейте фурната на 180 градуса.

Вземете лист пергаментова хартия. На леко набрашнена повърхност разточете една топка на тънък кръг. Използвайте дъното на тортена форма или кръгла купа и подложете върху кората, минете около нея с нож, за да направите равен кръг. Поставете тази кора и останалите остатъци от нея върху хартията за печене.

С помощта на вилица набодете тестото на няколко места, за да не се надуе много. Печете в продължение на 5-6 минути. Повторете същата процедура и с останалите топки, като накрая трябва да имате 6 бр. златисти кръгли блата. Отстранете внимателно хартията от всеки блат, като внимавате да не ги начупите, и ги оставете настрана да изстинат.

Обработете изпечените остатъци в кухненски робот, докато станат на трохи, или може да използвате найлоново пликче, да ги сложите в него и с помощта на дървено чукче да ги натрошите. Прехвърлете ги в купа и оставете настрана.

Пригответе крема, като в купа разбиете мекото масло с пудра захар, добавете крема сиренето, меда и разбъркайте до хомогенност. Сложете заквасената сметана и разбъркайте внимателно с шпатула. Не използвайте миксера за разбиване, защото сместа ще стане много течна, бъркайте внимателно, в една посока до хомогенизиране.

Оставете крема за 15 минути в хладилника да стегне малко. Започнете с подреждането на тортата. Кремът се получава в достатъчно голямо количество, но го преценете на око, така че да ви стигне за всички блатове и за покриване на тортата.

Поставете в тортена чиния една кора, намажете я със сметановия крем, отгоре на места сложете от сладкото, поставете отгоре следващата кора, пак намажете със сметана, на места от сладкото. Така процедирайте до края, като завършите с блат и крем. Намажете и страните на тортата.

Най-отгоре и отстрани поръсете с натрошените тестени трохи и по желание поръсете със смлени орехи. Поставете тортата в хладилник да стегне крема за поне 8 часа, а най-вкусна е на другия ден. Преди сервиране оставете малко на стайна температура и тогава разрежете.

Бележка: Торта Медовик е прочутата у нас френска селска торта. Всъщност тази торта е популярна руска домашна торта, с полски произход, която съществува с разнообразие от различни рецепти.

Обикновено технологията на блатовете е идентична, като броят им варира от 5 до 8 бр., а вариантите с крема се различават - някои използват заквасена сметана, други течна, трети - яйца с прясно мляко. Тортата е предпочитана натурална, със сладко от боровинки, плодове и смлени орехи.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Албена
Албена
16.04.2016 23:05
Обожавам торта ,,Медовик" със всякакъв крем.
0
0
Наталия Петрова
Обожавам рецепти със слако от бурчанче,придава съвсем различен вкус.
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв