Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена Торта»Руска домашна торта Медовик

Руска домашна торта Медовик

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Руска домашна торта Медовик5 / 7
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Торта Медовик е прочутата у нас френска селска торта. Всъщност тази торта е популярна руска домашна торта, с полски произход, която съществува с разнообразие от различни рецепти, ето една от тях"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • За крема
  • заквасена сметана - 800 г
  • крема сирене - 250 г
  • пудра захар - 6 с.л. (или на вкус)
  • мед - 1 с.л.
  • масло - 125 г краве
  • сладко от боровинки - 1 бурканче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа. В друга купа разбийте яйцата със захарта, добавете млякото, разтопеното масло, меда и содата. Разбъркайте всичко и прехвърлете в тенджерка и сложете на котлона.

Загрейте сместа до разтопяване на захарта и придобиване на златист цвят. Махнете от котлона и добавете наведнъж всичкото брашно, разбъркайте с дървена лъжица до пълното му поемане и получаване на лепкаво тесто.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и омесете внимателно, като образувате тестена топка. Разделете тестото на 6 равни парчета. Оформете всяко парче на топка. Покрийте ги с кухненски кърпи, за да ги предпазите от изсъхване. Загрейте фурната на 180 градуса.

Вземете лист пергаментова хартия. На леко набрашнена повърхност разточете една топка на тънък кръг. Използвайте дъното на тортена форма или кръгла купа и подложете върху кората, минете около нея с нож, за да направите равен кръг. Поставете тази кора и останалите остатъци от нея върху хартията за печене.

С помощта на вилица набодете тестото на няколко места, за да не се надуе много. Печете в продължение на 5-6 минути. Повторете същата процедура и с останалите топки, като накрая трябва да имате 6 бр. златисти кръгли блата. Отстранете внимателно хартията от всеки блат, като внимавате да не ги начупите, и ги оставете настрана да изстинат.

Обработете изпечените остатъци в кухненски робот, докато станат на трохи, или може да използвате найлоново пликче, да ги сложите в него и с помощта на дървено чукче да ги натрошите. Прехвърлете ги в купа и оставете настрана.

Пригответе крема, като в купа разбиете мекото масло с пудра захар, добавете крема сиренето, меда и разбъркайте до хомогенност. Сложете заквасената сметана и разбъркайте внимателно с шпатула. Не използвайте миксера за разбиване, защото сместа ще стане много течна, бъркайте внимателно, в една посока до хомогенизиране.

Оставете крема за 15 минути в хладилника да стегне малко. Започнете с подреждането на тортата. Кремът се получава в достатъчно голямо количество, но го преценете на око, така че да ви стигне за всички блатове и за покриване на тортата.

Поставете в тортена чиния една кора, намажете я със сметановия крем, отгоре на места сложете от сладкото, поставете отгоре следващата кора, пак намажете със сметана, на места от сладкото. Така процедирайте до края, като завършите с блат и крем. Намажете и страните на тортата.

Най-отгоре и отстрани поръсете с натрошените тестени трохи и по желание поръсете със смлени орехи. Поставете медената торта в хладилник да стегне крема за поне 8 часа, а най-вкусна е на другия ден. Преди сервиране оставете малко на стайна температура и тогава разрежете.

Руската домашна торта Медовик е готова.

Бележка: Торта Медовик е прочутата у нас френска селска торта. Всъщност тази торта е популярна руска домашна торта, с полски произход, която съществува с разнообразие от различни рецепти.

Обикновено технологията на блатовете е идентична, като броят им варира от 5 до 8 бр., а вариантите с крема се различават - някои използват заквасена сметана, други течна, трети - яйца с прясно мляко. Тортата е предпочитана натурална, със сладко от боровинки, плодове и смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Уникална рецепта!
06.11.2022 15:01
Албена Асенова
Албена Асенова
Обожавам торта ,,Медовик" със всякакъв крем.
16.04.2016 23:05
1
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Обожавам рецепти със слако от бурчанче,придава съвсем различен вкус.
15.03.2016 14:14
1
1