Сладкиш Жадната монахиня

04/07/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Ех, тази монахиня, колко ли сладкиши са кръстени на нейно име. Шегата настрана, това е един от най-вкусните сладкиши, които сме опитвали, а ние сме нещо като експерти по сладкишите "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо98 573
  • Преглеждания за месеца1822
  • Преглеждания за седмицата92
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте 200 г меко масло с пудрата захар и добавете един по един 6 жълтъка, а белтъците запазете. Разбърквайки прибавете смлените орехи, 3 с.л. брашно и 2 с.л. какао. Най-накрая сипете ванилия и 4 белтъка, разбити на сняг.

Изсипете сместа в намазнена тава и сложете да се пече в предварително загрята на 180 фурна за около 25-30 минути. Готовият сладкиш се вади и се оставя да се охлади, като се реже на парчета с остър нож и се надупчва леко с вилица.

Щом поизстине се залива с глазура от разтопените в съд на котлона 1 с.л. масло, натрошения шоколад, 6 с.л. захар и 4 с.л. какао. Според оригиналната рецепта Жадната монахиня се маже с разбити на сняг белтъци с малко захар.подобни рецепти тук

5 24
4 6
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Ваня Петрова
Ваня Петрова
02.12.2015 20:10
Включвам се в полемиката с информацията, че при мен този лесен сладкиш фигурира като Торта "ненаситната монахиня". Тестото е от 5 яйца, разбити с 1 ч. захар, добавени 1,5 ч. брашно, ванилия и лимон. Изпечен и изстинал, блатът се надупчва с нож на много места. Залива се с крем от 2 ч. вода, 1 ч. захар и 3 с. л. какао, в който след кипване се разтопява 1 малко пакетче масло. Гарнира се с добре разбита с пудра захар малка кофичка заквасена сметана. Отгоре се наръсват смлени орехи.
1
0
Таня
Таня
03.01.2015 15:43
Предварително се извинявам на Росини,която е публикувала рецептата,но...това не е "жадната монахиня".Истинската рецепта е съвсем друга и няма нищо общо с какаов кекс,на каквото ми прилича това.Истинската рецепта е:-блат от пандишпаново тесто,което е равни части,яйца,захар и брашно.Свекърва ми си мереше винаги с бурканче от лютеница трите съставки,разбиват се с миксер и се пече в умерена фурна.през това време в тенджерка си карамелизирате захар 1/2 от същото бурканче.В момента в който карамела е готов се излива 1л.прясно мляко и едно пак.(125гр)масло и бъркате докато карамела хубаво се разтвори.Разбира се по желание може да се сложи и ром на вкус.Блата като е готов се надупчва с вилица и се залива с този сироп хубаво и обилно-затова се казва жадната монахиня,защото колкото наливаш то попива.Отгоре се маже с крем като за целувки,ама може и друг сметанов.Да ви е сладко.пробвайте я много е лесна и мн.вкусна
3
0
Таня
Таня
03.02.2014 07:13
прибавих и други неща и стана още по вкусен но това не е оригинала на жадна монахиня
6
0

Виж всички коментари или напиши такъв