Торта морско приключение

16/03/2016
Мария
отМарияНовак15292
"Един от най-вкусните начини да отбележите морските си приключения през лятото "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо305
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3 от 5

Необходими Съставки

  • за блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 3 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - пакетче
  • олио - 200 мл
  • ванилия
  • брашно - колкото е необходимо за кексово тесто
  • за сглобяване на тортата и украса
  • течна сметана - 500 мл
  • захар - на вкус за сметаната
  • за морето
  • нишесте - 1 - 2 с.л.
  • вода - или мляко
  • захар
  • боя - синя
  • желатин - за октопода
  • орехи
  • стафиди
  • кокосови стърготини
  • за скалата зад октопода
  • бисквити - няколко
  • масло
  • какао - може и кафе
  • захар
  • за фигурките захарно тесто
  • вода - 50 мл
  • масло - 40 г
  • брашно - 100 г
  • пудра захар - до получаване на тесто като пластелин
  • за сироп
  • захар - 1:1 с вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и захарта, добавяме млякото, олиото, ванилията, бакпулвера и постепенно брашното. Приготвяме кексово тесто, което изпичаме.

След това го разрязваме на две или три, според това колко дебели блатове искаме да имаме. Може сместа да се раздели предварително и блатовете да се изпекат отделно.

След като се охладят блатовете започваме да сглобяваме тортата. Всеки блат сиропираме с част от захарния сироп, намазваме с предварително разбитата сметана, поръсваме със стафиди и орехи и слагаме следващия блат. Повтаряме процедурата и накрая измазваме и заглаждаме със сметана, панираме с кокос.

С помощта на шприц правим борд на тортата и я разделяме на две части, като едната ще е сушата (смлени орехи), а другата - морето (крем нишесте, оцветен със синята боя).

Октопода приготвяме с помощта на подходящ съд (аз използвах малка чашка), като към крем нишестето добавяме желатин, разтворен и приготвен според указанията.

Скалата зад октопода е от натрошени бисквити, смесени с краве масло с малко добавена захар и нес кафе. Фигурките оформяме от фондана (захарно тесто) и оцветяваме.

За формичките съм използвала шаблон от книжарницата и съм ползвала идеята за направата им от блога на Ванчето.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14
marcheva14
05.08.2017 19:24
Снимката добавено от Валя Йорданова Стефанова е взета от нета, това не е собствена снимка. Оригиналното заглавие на тортата е : "Navy Cakes". Аз го намерих , всеки може да го открие.
0
0
Мария
Мария
17.08.2017 14:53
Не виждам друга освен качените от мен снимки.Явно е премахната административно.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!