Торта Гараш

от ИваНовак
12/07/2011
"По хубаво от домашното няма! Доказателство за това е и тази невероятна домашна торта Гараш, която излапахме на един дъх "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции16
Сготви+2 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо83 534
  • Преглеждания за месеца800
  • Преглеждания за седмицата382
  • Коментирана23 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • белтъци - 10 бр. за блатовете
  • захар - 400 гр. за блатовете
  • смлени орехи - 300 гр. за блатовете
  • захар - 150 гр. за крема
  • шоколад - 100 гр. или 2 с.л. какао
  • жълтъци - 5 бр.
  • масло - 250 - 300 гр.
  • захар - 75 гр. за крокана
  • вода - 2 с.л.

Приготвяне

На блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма на дъното на която е сложена с хартия за печене намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

На крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

На крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Тортата може да се направи и без кроканта.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 23
4 9
3 8
2 3
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
07.05.2016 13:56
по тази рецепта съм правила и аз и знам че ми се получи, на когото не е или нещо не е следвал или в продуктите е проблема
0
0
Валя Гърбачева
Много точно и ясно написана рецепта. Потвърждавам и аз че става изключително вкусна.
0
0
Милена
Милена
17.01.2014 22:38
къдей се слагат жълтъците
3
0
Вера
Вера
08.12.2013 12:53
Тортата е перфектна правя я от 6-7 години ( не възраст :) ), но съм си улеснила живота като слагам пудра захар, по-малко се бърка.
Браво на авторката!
1
0
Краси
Краси
08.12.2013 11:13
Отгоре се намазва с шоколадов кувертюр,но при липса на такъв-с крема.Поздравления на авторката за рецептата.
2
0
Краси
Краси
08.12.2013 11:10
Наистина това е от малкото почти оригинални рецепти за тортата
5
1
toty
toty
20.09.2013 14:45
с една малка забележка - торта Гараш не трябва да е толкова висока , тя е много вкусна , но и много сладка затова се прави по-ниска .
5
0
fastangel
fastangel
17.09.2013 11:23
Може би рецептата трябва да се впише в раздел(Лесна торта Гараш)

0
0
Стоянова
Стоянова
04.02.2016 19:53
Няма трудна торта Гараш-това е тя ,всичко друго е менте!
0
1
mariq
mariq
04.09.2013 23:01
Това е рецептата на истинската торта Гараш.Не се слага никакво брашно,затова е толкова вкусна.Наистина става тънка.
3
0
Мами
Мами
28.05.2013 14:20
А някаква идея какво да приготвим от останалите 5 жълтъка?
0
0
Стоянова
Стоянова
04.02.2016 19:56
Аз използвам и 10-те за тортата
0
0
Вили
Вили
03.02.2016 20:41
направи си майонеза
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с