вторник, 29 юли

Торта Гараш

Публикувана от:
Видяно: 46 264 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Торти
Рецепта за Торта Гараш
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции16

Необходими Продукти

  • белтъци - 10 бр. за блатовете
  • захар - 400 гр. за блатовете
  • смлени орехи - 300 гр. за блатовете
  • захар - 150 гр. за крема
  • шоколад - 100 гр. или 2 с.л. какао
  • жълтъци - 5 бр.
  • масло - 250 - 300 гр.
  • захар - 75 гр. за крокана
  • вода - 2 с.л.

Приготвяне на Торта Гараш

На блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма на дъното на която е сложена с хартия за печене намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

На крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

На крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Тортата може да се направи и без кроканта.

4.3 от 38 Гласа

Отзиви (21)

  • 0
    0
    Отговор
    Милена

    2014-01-17, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    къдей се слагат жълтъците
  • 0
    0
    Отговор
    Вера

    2013-12-08, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    Тортата е перфектна правя я от 6-7 години ( не възраст :) ), но съм си улеснила живота като слагам пудра захар, по-малко се бърка.
    Браво на авторката!
  • 2
    0
    Отговор
    Краси

    2013-12-08, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    Отгоре се намазва с шоколадов кувертюр,но при липса на такъв-с крема.Поздравления на авторката за рецептата.
  • 2
    0
    Отговор
    Краси

    2013-12-08, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    Наистина това е от малкото почти оригинални рецепти за тортата
  • 2
    0
    Отговор
    toty

    2013-09-20, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    с една малка забележка - торта Гараш не трябва да е толкова висока , тя е много вкусна , но и много сладка затова се прави по-ниска .
  • 0
    0
    Отговор
    fastangel

    2013-09-17, Оценка 2 от 5 за Торта Гараш

    Може би рецептата трябва да се впише в раздел(Лесна торта Гараш)

  • 1
    0
    Отговор
    mariq

    2013-09-04, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    Това е рецептата на истинската торта Гараш.Не се слага никакво брашно,затова е толкова вкусна.Наистина става тънка.
  • 0
    0
    Отговор
    Мами

    2013-05-28, Оценка 4 от 5 за Торта Гараш

    А някаква идея какво да приготвим от останалите 5 жълтъка?
  • 3
    0
    Отговор
    анета

    2013-04-27, Оценка 5 от 5 за Торта Гараш

    Ива много е хубава тортата аз я правя същата. Уникална е но имам една забележка към Микаела никога не обиждайте чуждият труд и не се слага никакво брашно ако вие не можете да я направите това вече е отделен въпрос !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0
    0
    Отговор
    аси

    2013-03-02, Оценка 3 от 5 за Торта Гараш

    В тези блатове не се влага брашно, аз я правя по същата рецепта, но винаги крема го правя двоен иначе рискувате една тъничка тортичка.

Домашна и бърза рецепта за Торта Гараш. Не намерихте това което търсите? Разгледай другите ни специалитети за Торта Гараш. Вкусни рецепти от местната и чужда кухня. Препоръки как се приготвя Торта Гараш в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.