Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа Баклава

Класическа Баклава

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
19/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Класическите баклави са като класическата музика - винаги са за всеки и по всякакъв повод"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • масло - 125 г разтопено
  • За плънката
  • орехи - 300 г смлени орехи
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - сок на половин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката се приготвя, като се смесват смлените орехови ядки с разбитото яйце и захарта.

Всяка кора се прегъва на три по дължина, като се намазва с разтопеното масло. В края на кората се поставя по 1 с.л. от плънката, кората се завива във формата на триъгълник.

Готовите триъгълници се поставят в намаслена тава. Отгоре се мажат с масло и баклавата се пече на 180 градуса до приятен загар.

Сиропът се приготвя, като в тенджерка се смесват захарта и водата. Слага се на котлона и след като заври, се оставя още 10 минути, отстранява се от котлона и се добавят ванилията и сокът на лимона.

Студената баклава се залива с горещия сироп, покрива се с кърпа и се оставя да престои поне 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
Абсолютна класика. Много любим десерт за поколения българи
26.12.2019 10:08
Antoaneta
Antoaneta
Мм.
07.08.2016 22:28
1