Леща яхния с бекон

12/07/2011
"Ароматът на бекон прави тази леща просто неустоима!"
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 425
  • Преглеждания за месеца228
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • леща - 350 г (кафява или зелена)
  • лук - 1 голяма глава
  • бекон - 200 г
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • целина - 1 стрък
  • домати - 300 г консервирани
  • риган - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • олио - може и зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената леща се слага в дълбок съд, покрива се с вода и се оставя да ври 5 минути. Изсипва се в гевгир да се изцеди.

В тенджера се загрява олиото и се запържват лука, нарязан на малки филийки, нарязания на ситни кубчета бекон и половината счукан чесън в продължение на около 5 минути.

Добавя се още олио и се прибавят останалия чесън, нарязаните на тънки кръгчета моркови, целината, доматите, ригана, лещата, 1 литър вода и останалите подправки.

Съдът се захлупва и се оставя да ври на бавен огън до сваряване на лещата.

Лещата се сервира по желание с хлебни крутони, изпържени или запечени на фурна с малко масло и шарена сол.подобни рецепти тук

5 12
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Веселина
Веселина
21.10.2013 19:57
Много ни хареса, страшна стана
0
0
Julian
Julian
16.05.2012 23:16
Страшна леща се получи! Отдавна си бях наумил да сготвя леща. Много вкусна стана, Благодаря много!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв