Селска дърпана баница и лопушник

22/03/2016
Мария Георгиева
отМария ГеоргиеваЧирак5310053
"Подробна и изпитана рецепта за дърпана баница и лопушник от Мария Георгиева от Лясковец"
Приготвяне50 мин.
Готвене45 мин.
Общо95 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 074
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 900 г
  • вода - 500 мл хладка
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - (свинска мас)
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • сирене - 300 г
  • лапад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава и направете кладенче. Добавете оцета, солта и водата, замесете средно меко тесто.

Разделете го на 16 топки, като всяка една се разточва на кора с големината на чиния. Целта е да се направят две баници - една със сирене и яйца и един лападник.

Намажете всяка кора с олио и от двете страни и ги наредете на плота. Пригответе двете плънки. За целта разделете натрошеното сирене в две купи, като в едната добавите лапада, които предварително сте задушили за 1-2 минути с малко пресен джоджен.

Застелете една покривка, върху която ще дърпате корите. Вземете една кора, раздърпайте я леко с ръце и я сложете върху покривката.

Започнете да я обикаляте, като я разтегляте равномерно по цялата периферия, докато стане тънка и в самите краища. Поръсете с мазнина и плънка. С помощта на кърпата навийте кората на руло. Така процедирайте с всички кори.

Навийте първата кора на охлюв и поставете в средата на намазана с маргарин тава. Слагайте всяка следваща кора около първата и така, докато се напълни тавата. По същия начин направете и с тавата на лападника.

Поръсете двете баници с олио и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовите баници се поръсват с водата и се загъват с кърпа, за да се задушат.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Виктория Петрова Костова
Доста апетитни банички! Ммм :)
1
1
Мария Георгиева
Благодаря, наистина са апетитни, обожаваме дърпани баници.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв