Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питката на мама

Питката на мама

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
1367752017912
Питката на мама
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 2
27/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Каквото мама приготви, най-вкусно става, опитайте непременно пухкавата питка на мама"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • мая - 20 г жива или 7 г суха
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината от млякото разтворете маята. Аз не чакам да се захване. В купа смесете половината брашно, яйцата, олиото, солта, оцета, млякото с маята и другата половина от млякото.

Получава се рядка каша, към която прибавяте постепенно брашно, докато се получи меко и еластично тесто. Месете го около 5-6 минутки.

Оставете го да почине и го разделете на три топки, които разточете на тънко. Всяка намажете с масло или маргарин и сложете другата отгоре.

Трябва да ги наредите една върху друга. Навийте ги на руло и нарежете на топчета, които подредете в предварително намазнена тавичка. Оставате да втаса за час- час и половина.

Преди да сложите да се пече, намажете питката с жълтък, смесен с 1 ч.л. кисело мляко. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: