Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Трдло (козуначено коминче)

Трдло (козуначено коминче)

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Трдло (козуначено коминче)
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
105 мин.
Порции
16
"Само от вас зависи с какъв ароматен крем ще запълните това козуначено коминче!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 250 г
  • яйца - 6 бр.
  • масло - 125 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • лимонова кора
  • за глазура
  • орехи - смлени със захар
  • канела - със захар
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топло мляко с малко захар и брашно. Оставете я на топло да втаса. Междувременно пресейте брашното.

Замесете тесто от брашното, яйцата (едно оставете за намазване), захарта, млякото, втасалата мая и настърганата кора от лимон.

При месенето потапяйте ръцете си в разтопено масло. Месете докато тестото поеме цялото масло. Сложете тестото на топло да втаса.

След като тестото втаса, разточете част от него на правоъгълник върху набрашнена повърхност и нарежете ленти или фитили с дебелина около 1 см.

Завийте фитилите около предварително намазано с олио картонено руло увито във фолио. Лентите трябва леко да се препокриват.

Леко овъргаляйте, за да залепнат пластовете (фитилите). Намажете коминчетата с разбито яйце и посипете със захар. Наредете козунаците в тава, която е застлана с хартия за печене.

Изпечете коминчетата в загрята фурна на 160 градуса за около 15 мин. Когато се опекат, още топли ги оваляйте в смлени орехи със захар, канела със захар, кокосови стърготини или др. по избор.

Трдло (козуначеното коминче) е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Нина, много са добри! Браво! Винаги съм искала да ги направя, ама все време нямам. Много ги обичам тези коминчета, хрупкава коричка и хубав аромат. Рецептата ти е много добра. Гласувам веднага с 5.
11.09.2016 23:57
1
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Уникална рецепта! Живяла съм Чехия и никога няма да забравя вкуса, хрупкави и ароматни. Който опита да ги направи няма да съжалява.
11.09.2016 22:54
Мария Кунева
Мария Кунева
Вкусни
24.04.2016 12:12