Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена Торта»Уникална Морковена торта с морковен мармалад

Уникална Морковена торта с морковен мармалад

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Уникална Морковена торта с морковен мармалад
Снимка: Ilaria
2 / 5
29/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
190 мин.
Порции
14 парчета
"Бомбастична Морковена торта! Приготвянето ѝ е като терапия за сетивата"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 3 бр. домашни
  • кисело мляко - ¾ ч.ч. мътеница
  • олио - ¾ ч.ч. растително масло
  • захар - 1½ ч.ч. бяла
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • канела - 2 ч.л.
  • сол - ¼ ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • моркови - 3 ч.ч. настъргани
  • ананас - около 240 г от консерва (пасиран със сока)
  • за крема
  • крема сирене - около 400 г
  • масло - около 2/3 ч.ч. меко или малко повече
  • пудра захар - 2 ч.ч. пресята (или на вкус)
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • сметана - 200 мл при нужда за покриване на тортата
  • за морковения мармалад
  • моркови - 3 - 4 големи
  • ябълки - 2 неголеми
  • ананас - 1 ч.ч. намачкан от консерва (със сока)
  • захар - 2 ч.ч.
  • пектин - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 и 1/2 с.л.
  • карамфил - ⅛ ч.л. счукан
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • за украса
  • орехи - 60 - 80 г смлени + още малко запоръсване
  • пудра захар - 1 - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л.
  • блатове - изрезките от блата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе най-напред морковения мармалад. Настържете морковите, ябълките и намачкайте ананаса от консерва заедно със сока. Сложете ги да се варят на котлона заедно с лимоновия сок и подправките. След като сместа кипне на силен котлон, намалете температурата и варете до омекване.

Поръсете захарта, разбъркайте и варете сладкото, докато се сгъсти. Финално добавете пектина и разбъркайте за 1 минута на котлона. Изчакайте сладкото да се поохлади. Ако е прекалено гъсто, разредете с малко гореща вода и пасирайте - мармаладът трябва да е достатъчно течен, за да може лесно да се разнася по блатовете. Оставете морковеното сладко да се охлади напълно.

За крема разбийте мекото масло с пудрата захар, крема сиренето и ванилията до хомогенност.

За блатовете пресейте брашното, добавете канелата, содата и солта. В отделна купа разбийте яйцата със захарта много добре. Прибавете олиото, отново разбийте (може да работите само с телена бъркалка) и сипете киселото мляко, а финално объркайте с настърганите моркови, пюрирания ананас и ванилията. Прибавете в купата сухите съставки и объркайте до хомогенност. Аз добавих може би още около 60-100 г брашно, защото тестото ми се стори прекалено течно.

Сипете сместа в тава с хартия за печене и изпечете до готовност в загрята на 180 градуса фурна. Печенето отнема между 35 минути и 1 час - зависи от фурната и от формата ви. Охладете изпечената платка и изрежете 3 отделни блата. Когато започнете да режете блатовете, най-напред подравнете отгоре - изрежете изпъкналата част, която по-късно ще смелите на трохи за бонбоните за украсата.

Сложете 1 блат в подходящ поднос, намажете обилно със сладко и с 1/3 от крема, сложете втори блат - пак сладко и крем, следва трети блат и пак сладко и крем. Заглаждането става с помощта на шпатула. Покрийте тортата обилно с крем и загладете. На мен не ми стигна крем и затова покрих тортата с подсладена бита сметана.

За украсата смелете или смачкайте изрезките от блата на трохи, объркайте със смлените орехи, малко захар и мляко. От сместа оформете бонбони, които се подреждат по периферията на тортата. Поръсете в среда с още малко смлени орехи. Оставете тортата да престои поне 12 часа на хладно, преди да я поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
С удоволствие бих хапнала едно парче от нея, а след това сигурно ще поискам и допълнително!
29.03.2016 17:15