Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача със спанак и червен лук

Фокача със спанак и червен лук

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Фокача със спанак и червен лук
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 6
30/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"И докато сме на пролетна тема - позволете ни да ви представим Нейно величество фокача със спанак"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г бяло
  • мая - 7 г суха
  • зехтин - 50 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 200 мл
  • за намазване на фокачата
  • зехтин - 50 мл
  • босилек - 1/2 ч.л. сушен
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • чесън - 1/2 ч.л. сух
  • сол
  • черен пипер
  • за плънката
  • червен лук - 2 глави
  • зехтин - 2 с.л.
  • спанак - 200 г
  • маслини - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от брашното, сухата мая, водата, захарта, зехтина и солта. Поставете го в купа и намажете със зехтин. Оставете за около час на топло да втаса.

Междувременно нарежете лука на полумесеци и почистете спанака.

Загрейте зехтина и запържете за кратко лука. Добавете спанака, преди да отместите от котлона, и добре разбъркайте със запържения лук.

Направете сместа за намазване в купичка, като смесите зехтина с билките и солта, черния пипер.

Разстелете втасалото тесто в тава, застлана с хартия за печене. Оставете го да втаса за кратко отново. Направете с пръсти дупки, за да се запълнят със зехтин и подправки.

Намажете с половината от сместа за намазване. Разпределете отгоре спанака с лука, а маслините набодете по ръба на фокачата.

Поръсете с останалата смес за намазване и печете фокачата в предварително загрята фурна на 180 C за 30 мин.

Фокачата със спанак и червен лук е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: