Торта Шахмат

Торта Шахмат
Снимка: Нели Желязкова
3 / 4
05/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Знаете ли защо тази торта се казва Шахмат? Защото първото парче ще ви постави в шах с вкуса си, а второто направо ще ви матира"

Необходими Продукти

  • За 2 броя блатове
  • яйца - 10 броя
  • захар - 500 г
  • брашно - 500 г
  • какао - за оцветяване на единия блат
  • За сиропа
  • вода - 500 мл
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • За декорация
  • орехи - смлени
  • шоколад - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крем: Млякото и захарта завират. Прави се каша от брашно с малко водичка и се прибавя към млякото като непрекъснато се бърка. Когато заври се сваля от котлона. След като изстине се прибавя 1 пакет масло, разбит с 1 ч.ч. пудра захар.

От продуктите за блатовете трябва да се изпекат два равни блата, като в тестото за единия се добавя какао за да се оцвети и да бъде кафяв. Така единият блат ще стане светъл, другият - тъмен.

Блатовете се пекат в тавичка с хартия за печене. След изпичане всеки блат се изрязва на кръгове (за целта се ползват различни съдове с кръгъл отвор, като се почне от най-голямата част).

Например: Ако целият блат е с диаметър 30 см, трябва да се изреже първият кръг, като се използва форма за очертаване с диаметър около 27 см.

Вторият кръг трябва да се изреже със форма или съд 24 см и така докато се стигне до последното кръгче, което обикновено се оформя като се очертае с чашка за чай. И двата блата се изрязват с помощта на едни и същи съдове или форми с еднакви диаметри.

След това се сглобяват по следния начин: Нарежда се нов блат, който е сглобен от редуващи се рингове светъл и тъмен блат. Например, ако долният блат започне с външен светъл кръг, после тъмен, светъл, пак тъмен, то горният блат започва с външен тъмен блат и се редуват.

Двата блата трябва да се разминават като цветове на кръговете. Първо се реди във форма за торта първият блат. Сиропира се - студени блатове, топъл сироп. Намазва се със крем. След това се нарежда втория блат, залива се отново със сироп и се маже с крем.

Тортата завършва с крем. Поръсва се със смлени орехи и/или настърган шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Много харесвам този вид домашна торта.Една от любимите ми е!
05.04.2016 18:11
1