Сарми в листа от праз

09/04/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции30 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо632
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кайма - 250 г смес (телешка и свинска)
  • ориз - 50 г
  • лук - 1/2 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • бульон - 300 мл телешки
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • праз - около 30 големи листа (около 18 см. дължина на 5 см. ширина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте праза и го срежете по дължина само от едната страна, за да получите големи листа. Пуснете срязания праз във вряща вода, за да омекнат листата. Варете за около 5 минути.

Извадете листата и ги оставете да изстинат. Имайте предвид, че за да получите горе-долу еднакви листа за сармичките ви трябват няколко броя праз лук, тъй като големите листа са външните.

Вътрешните листа са много тесни и не могат да се използват за навиване. Пригответе плънката, като запържите за кратко лука и моркова или докато омекнат. Добавете каймата, разбърквайте и натискайте с лъжицата докато стане на трохи и промени цвета си.

Добавете ориза и разбъркайте отново. Пържете няколко минути. Накрая прибавете подправките, доматеното пюре и малка част от бульона, разбъркайте добре и гответе докато оризът поеме течността.

Навийте сармичките като банички или като поставите малко плънка в единия край на листа праз, сгънете на триъгълник, като захлупите плънката, после на още един триъгълник в срещуположната посока и така докато навиете сармичката и закриете откритата част с плънката, за да не може да изпадне.

Сложете листа праз на дъното на тава и подредете сармите в нея. Залейте с останалия бульон и печете на 170 градуса за около 35-40 минути или докато изври бульонът.

По желание може да сварите сармите в тенджера на котлона, като ги подредите в тенджерата върху листа праз, залеете с бульона и варите на слаб котлон за 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Нина Иванова Иванова
Не е кой знае какво :) имаш ли листата обаче много малко листа се получават от един праз и човек трябва да е подготвен поне с 4 броя и то дебели...
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.04.2016 07:15
доста трудоемко е да се завият в този праз...
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв