Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с кайма и тиквички

Мусака с кайма и тиквички

Мусака с кайма и тиквички
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
09/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"И да не забравите да сложите тиквички - ето така се прави вкусна мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 500 г
  • тиквички - 2 бр. малки
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • червен пипер - 1ч.л
  • черен пипер - 1к.л
  • сол - на вкус
  • вода
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме каймата в купа, сипваме малко студена вода (около 100 мл) и разбиваме каймата.

В дълбок тиган наливаме олиото и в него запържваме нарязания на дребно лук. Добавяме разбитата кайма и запържваме и нея за 2-3 минути.

Нарязваме на дребно предварително обеленият домат и слагаме и него в тигана. Посоляваме на вкус, прибавяме червения и черния пипер.

Обелваме и нарязваме картофите и тиквичките на кубчета, прибавяме ги към останалите продукти и разбъркваме добре. Прехвърляме съдържанието в тавичка и го заливаме с топла вода, след което слагаме в загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути.

Приготвяме заливката, като разбиваме в купа три лъжици брашно заедно с малко студено прясно мляко, така че да се получи рядка каша. Слагаме в кашата три яйца и щипка сол, разбиваме хубаво, след което добавяме и останалото мляко.

Изваждаме от фурната почти готовата мусака и я заливаме със заливката, след което я връщаме обратно във фурната за около 15 минути до придобиване на златист цвят.

Поднасяме с гарнитура от мариновани зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
малко ориз в тази мусака е хубаво да има за да я стегне да не се разкашка
12.04.2016 09:40