Пита със заквасена сметана

12/04/2016
NEVI
отNEVIПомощник Готвач1624983
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 394
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 100 мл хладка
  • мая - 30 г прясна
  • захар - 1 с.л
  • брашно - 600 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1+1 белтък
  • олио - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 200 г на стайна температура
  • олио - за намазване - 1 - 2 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - семена
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в хладката вода и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцето, белтъка, олиото и вече шупналата мая.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте от заквасената сметана. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Месите тестото поне 5-10 минути. Оставете да почине за 5-10 минути.

Оформете питката по следния начин - разточете тестото на голяма и колкото се може по-тънка кора. После намажете кората с олио и я навийте на стегнато руло. Отрежете неравните краища и нарежете рулото на шайби с дебелина от около 2 сантиметра. Застелете дълбока тава с диаметър около 30 сантиметъра с хартия за печене и намажете с олио.

Подредете получените шайби по ръба на тавата под лек наклон. Остатъците от тестото премесете и оформете два дълги фитила които усучете един в друг. Така получения усукан фитил срежете на четири по-малки, които навийте на охлюви.

Подредете ги в центъра на тавата. Разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре. Покрийте тавата с кърпа и оставете да втаса на топло за поне един час или докато удвои обема си. После намажете с жълтък, разбит с малко вода, и поръсете със семена сусам и мак.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути, после намалете фурната до 180 градуса и печете до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15-20 минути от печенето.

По желание може да сложите и краве сирене в питката. Това става на етапа, когато сте разточили кората, намазвате с олио и поръсвате с натрошеното сирене и после навивате на руло.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Илияна Димова
Много е красива и сигурно е много вкусна
0
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Питката е чудесна ,а тестото със заквасена сметана е много вкусно- става и за солени и за сладки питки !
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв