Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Портокалово кремче с бишкоти

Портокалово кремче с бишкоти

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Портокалово кремче с бишкоти
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
12/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • портокали - 4 бр.
  • желатин - 1 с.л
  • бишкоти - 12 бр.
  • за яйчния крем
  • жълтъци - 7 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1 пакетче
  • за белтъчната смес
  • белтъци - 5 бр.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте жълтъците със захарта до кремообразна смес, добавете леко затопленото мляко и ванилия. Отделете малка част от получената яйчена смес в една купичка, а останалата прехвърлете в тенджерка и сложете на котлона да заври.

Сложете в купичката нишестето и разбъркайте с телена бъркалка до гладка смес, когато сместа в тенджерката кипне, сложете бучка краве масло и на тънка струйка добавете сместа с нишесте. Бъркайте енергично и непрекъснато, като внимавате да не захване на дъното. Варете до сгъстяване, махнете от котлона и оставете да се охлади.

Покрийте в домакинско фолио крема, докато го изчаквате да изстине, това ще попречи да се получи суха коричка по повърхността му. Измийте добре портокалите с гореща вода и изцедете сока на два от тях и настържете кората им.

Разтворете желатина в сока от портокалите и оставете да набъбне. Добавете желатина към все още топлия крем и разбъркайте, оставете го отново покрит да се охлажда.

Разбийте белтъците в суха купа заедно със солта, когато започнат да стават на пяна добавете постепенно внимателно захарта, като не спирате да разбърквате. Трябва да ви се получи гъста белтъчна смес.

Охладения крем разбъркайте с разбитите белтъци, като използвате дървена шпатула и внимателно поставяте по малко от белтъците, бъркате леко в една посока и отново до пълното поемане на белтъците.

Нарежете останалите портокали и натрошете бишкотите на едро. В десертни купички сложете на дъното малко бишкоти, отгоре няколко парченца портокал и сипете от крема, напълнете всички купички, загладете и оставете в хладилник за няколко часа. Отгоре по желание поръсете със портокали, захарни или шоколадови пръчици и парче бишкота.

Бележка: За по-добър вкус използвайте сладки портокали, които да не киселеят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: