Гръцка баница

Гръцка баница
Снимка: Веселина Константинова
1 / 5
10/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
39 мин.
Общо
69 мин.
Порции
10
"Ето и нашето предложение за всички почитатели на сиропираните баници - Гръцка баница"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • олио - 100 г
  • масло - 50 г
  • кори за баница - 500 г
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте много добре яйцата с 1 ч.ч. захар. Прибавете половината олио, брашното, бакпулвера и орехите.

Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Разделете корите на две части. Наредете първата част в намазнена тава, като ги нарежете на ленти и ги разрошите.

Изсипете плънката и разстелете равномерно.

Сложете втората част от корите, като работите по същия начин. Загрейте останалото олио и маслото.

Нарежете баницата и полейте с горещата мазнина по прорезите. Изпечете до златисто.

Направете сироп от водата и захарта.

Полейте сладката баница, като спазвате правилото горещ сироп – охладена баница или обратно.

Гръцката баница е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Део
Део
Здравейте ! Бих помолил , когато даваме рецепта името да е точно !!! За да съм ясен "гръцка баница" или "Ελληνική πίτα " е широко понятие и включва както тестени изделя така и тип кейкове , както и познатите за нас баници с точени кори . Както е желателно да посочваме от кой регион е рецептата . Към въпросната рецепта имам и няколко забележки в начина на нарязване и в неуточняването на вида точени кори ( всъщност това си е една мързелива баклава,която се прави в цяла България)
15.06.2016 17:34
2
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Баницата е много вкусна ,правя я по същия начин най вече за почерпка !
19.04.2016 07:02
6