Гръцки сладкиш Галактобуреко

21/04/2016
Сия Рибагинаот Сия РибагинаМастър Шеф 5x
"Трябва да признаем, че и този път Сия ни изненадва изключително приятно с този гръцки сладкиш. Великолепна рецепта, Сия! Великолепен сладкиш! Да ви е сладко!"
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
53 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо191 346
  • Преглеждания за месеца13325
  • Преглеждания за седмицата1654
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена53

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока и кората на един портокал и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Направете крема, като в друга тенджера сложите млякото и захарта. Настържете кората на другия портокал, поставете на котлона и разбъркайте до стопяване на захарта.

Разбийте яйцата в купа и добавете малко от млякото на тънка струйка, като бъркате енергично. Целта е да се изравнят температурите и при поставянето им в сместа яйцата да не станат на омлет.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, сложете грис, варете няколко минути до полусгъстяване и отново на тънка струйка сипете внимателно яйчената смес, като бъркате постоянно.

Варете до получаване на гъст крем. Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона. Оставете за кратко да се охлади. Разтопете останалото масло.

Разделете корите на две части с еднакъв брой. Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. По желание се поръсва с пудра захар. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.

Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната. Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.

Извадете готовия сладкиш и по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп. Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.подобни рецепти тук

5 17
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Йорданка Ковачева
От известно време тази рецепта ми стои в "Любими " и все и се каня;) Обаче проблемът ми е, че тук където живея немога да намеря грис, затова реших да помоля за помощ и съвет -някой знае ли дали грисът би могъл да се замести с нещо друго без да се губи автентичността на сладкиша? Благодаря.
0
0
Елена Стефанова Йорданова
Не мога да го чакам толкова часове:)Наистина е разкошен!
1
1
Елена Стефанова Йорданова
Отдавна си бях набелязала този сладкиш,но все не се престрашавах!Като видях,че си го правила много бързо взех решението:)))Вече е в хладилника и си почива!Мерси за рецептата,Сия:)Дано съм се справила!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв