Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени мъфини със сушени плодове

Козуначени мъфини със сушени плодове

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Козуначени мъфини със сушени плодове5 / 6
28/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
180 мин.
Порции
24

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр. със стайна температура
  • мая - 7 г суха (1 опаковка)
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 120 г + още за поръсване
  • ванилена захар - 10 г
  • масло - 3 с.л. разтопено + още 3 за доомесване
  • лимонови корички - по желание
  • есенция - 1/2 капсула за козунак
  • жълтъци - 1/2 бр. (разреден с малко вода за намазване)
  • сушени плодове - 150 г микс (кайсия, сини сливи, стафиди)
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете млякото и сипете около 30 мл в купичка и добавете малко захар, маята и чаена лъжица брашно. Разбъркайте докато стане каша и оставете да шупне. В останалото мляко разтворете другата захар и ваниловата. В отделна купа разбийте добре яйцата и добавете млякото, като бъркате непрекъснато. Сипете и вече активираната мая, отново разбъркайте добре и добавете маслото (3 с.л.).

В голяма купа сложете брашното, направете кладенче и сипете половината от течната смес. Бъркайте енергично с дървена лъжица. Сипете и останалата смес и пак разбъркайте. Когато започне да става трудно, замесете тестото с ръце. Тъй като сместа ще стане лепкава потапяйте ръце в останалото масло и отделете тестото от купата. Преместете го на плот. Месете около 5 мин. без да спирате и отново намаслявайте ръце, докато се поеме всичкото от тестото. Преместете в чиста купа и покрийте с домакинско фолио. Оставете да втаса около 1 час или докато удвои обема си.

Нарежете сушените плодове на малки парченца и ги полейте с топла вода, докато омекнат. По желание може да добавите малко ром. Отцедете ги хубаво след това. Премесете втасалото тесто отново. Поръсвайте по малко от плодовете и месете, толкова, колкото да разпределите всички плодове равномерно в тестото. Пригответе си тавички с форми за мъфини. Сложете в дупките хартиени кошнички или просто ги намаслете.

Оформете от тестото топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете във всяка кошничка по три едно до друго. Намажете ги с разбития с малко вода жълтък. Поръсете с филирани бадеми и захар. Оставете още веднъж да удвоят обема си. Ако ви е голяма фурната и разполагате в голяма форма или поне две малки, ще може да ги изпечете наведнъж или поне два пъти.

Печете в загрята фурна на 190 градуса първите 5-10 минути, а след това намалете фурната на 160 градуса и печете до готовност. Сложете тавите с едно ниво по-нагоре от дъното, за да не загорят отдолу при печене. Проверявайте с дървено шишче. Ако се наложи покрийте отгоре с алуминиево фолио, за да не загорят, ако още са сурови, а започнат да загарят отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Страхотни са! Нещо не ми се меси козунак тази година обаче все по-хубави и по-хубави рецепти виждам и започвам да се чудя :)
28.04.2016 18:13
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Радвам се,че ви харесват.Обичам ги,защото всеки може да си вземе ,когато поиска без да се реже и да засъхва :)
28.04.2016 13:27
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Прелестни са! Богати на вкусове,сушени плодове и ядки си заслужава да се опитат :)
28.04.2016 11:13
3
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много са апетитни и сполучливи! Браво!
28.04.2016 10:55
2